، تهران , (اخبار رسمی): معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران روی گزارش گروه مشاوره بوستون که در آن به وضعیت کشورمان از نظر وضعیت رفاه شهروندان پرداخته شده است، تحلیل کوتاهی ارائه داده است.
به گزارش اخباررسمی به نقل از روابط عمومی اتاق بازرگانی تهران، مطالعات نشان میدهد تولید ناخالص داخلی به تنهایی نمیتواند تصویر کاملی از کارایی یک کشور ارائه دهد و رفاه شهروندان نیز معیار مهمی است. گروه مشاوره بوستون (Boston Consulting Group) مدلی را در مورد ارزیابی توسعه پایدار اقتصادی (SEDA) تهیه کرده که به عنوان یک ابزار تشخیصی قوی برای بهرهبرداری دولتها طراحی شده است و میزان کارآمدی آنها را در زمینه تبدیل ثروت و رشد اقتصادی به زندگی مناسب و رفاه شهروندان ارزیابی میکند.
گروه مشاوره بوستون به عنوان یکی از شاخصترین شرکتهای بزرگ مشاوره مدیریتی در جهان شناخته میشود و غولهای بزرگ اقتصادی جهان مانند مایکروسافت، گوگل، آیبیام، فورد و گروه تاتا جزو مشتریان این شرکت مشاوره هستند. این شرکت مدلی را در مورد ارزیابی توسعه پایدار اقتصادی تهیه کرده که به عنوان یک ابزار تشخیصی قوی برای بهرهبرداری دولتها طراحی شده است.
این مدل، میزان کارآمدی دولتها را در زمینه تبدیل ثروت و رشد اقتصادی به زندگی مناسب و رفاه شهروندان، ارزیابی میکند. معاونت بررسیهای اقتصادی اتاق تهران به تحلیل گزارش اخیر گروه مشاوره بوستون پرداخته و وضعیت ایران را در خصوص شاخصهای تبدیل ثروت به رفاه شهروندان و مقایسه آن با سایر کشورها را بررسی کرده است.
بررسیهای گروه بوستون نشان میدهد که بخش خصوصی میتواند مشارکت مهمی در ارتقا سطح زندگی شهروندان ایفا کند. در مورد برخی از موارد قابل سنجش، بررسیها حاکی از نقش محوری بخش خصوصی در ارائه راهحلهای پایدار برای برخی از چالشهای اجتماعی است.
در گزارش گروه مشاوره بوستون، به موضوع تاثیر فراگیری مالی بر بهبود امتیاز کشورها در ارزیابی توسعه پایدار اقتصادی و مشارکت بخشخصوصی در این امر از طریق ایفای نقش موثر در توسعه منافع اجتماعی اشاره شده است. منظور از فراگیری مالی امکان دسترسی همه گروهها به خدمات مالی از جمله پرداخت یا خدمات انتقال وجه، حسابهای سپرده، اعتبار و بیمه است. نتایج بررسیهای گروه مشاوره بوستون نشان میدهد که ارتباط روشن و قابل اندازهگیری بین فراگیری مالی و رفاه وجود دارد. در مطالعه صورت گرفته این گروه مشاوره، برای هر کشور چهار معیار که سطح نسبی زندگی مناسب (رفاه) را ارائه میدهد، با استفاده از دادههای مراجع بینالمللی مانند بانک جهانی و صندوق بینالملل پول محاسبه شده است.
توفیق اندک کشورهای نفتخیز
در حال حاضر امتیاز فعلی کشور ایران در سطح امتیاز شاخص برابر با 42.2 از 100 و امتیاز کشورمان در زمینه پیشرفت حاصل شده طی سالهای 2006 تا 2014 برابر با 40.5 تعیین شده است. در این مطالعه، شاخص ارزیابی توسعه پایدار اقتصادی به تفکیک ابعاد دهگانه برای کشورها مورد بررسی قرار گرفته است. ابعاد دهگانه شامل؛ درآمد، ثبات اقتصادی، اشتغال، سلامت، آموزش، زیرساخت، برابری درآمد، جامعه شهری، حکمرانی و محیط زیست است.
این بررسی نشان میدهد که در سال 2014، بهترین امتیاز به دست آمده برای ایران در مقایسه با میانگین جهانی، مربوط به تحصیل، درآمد و زیرساخت است و بدترین وضعیت نیز مربوط به ابعاد ثبات اقتصادی، اشتغال و حکمرانی است و در مورد سایر ابعاد نیز وضعیت شاخص ارزیابی توسعه پایدار اقتصادی ایران تقریبا در حد متوسط جهانی قرار دارد. این در حالی است که پیشرفت حاصله ایران در زمینه بهبود شاخص توسعه پایدار اقتصادی در زمینههای آموزش، زیرساخت و جامعه شهری بهتر از میانگین جهانی بوده اما در ابعاد ثبات اقتصادی، سلامت، برابری درآمد و محیط زیست، وضعیت ایران کمتر از میانگین جهانی بوده است.
همچنین در این بررسی، وضعیت فعلی شاخص توسعه پایدار اقتصادی کشورهای بر حسب تولید ناخالص داخلی سرانه آنها مورد توجه قرار گرفته است. نموداری نیز در این زمینه طراحی شده است که بر مبنای آن، کشورهایی که روی خط ضریب یک یا بالاتر قرار دارند، در تبدیل ثروت به رفاه برای شهروندان خود موفقتر عمل کردهاند. بر این اساس، کشور ایران نزدیک به خط ضریب 0.8 قرار گرفته که به معنی اثربخشی کمتر پیشرفتهای حاصل شده در زمینه بهبود شاخص و ارائه رفاه برای شهروندان خود بوده است.
موقعیت کشور ترکیه با دارا بودن سرانه تولید ناخالص داخلی بالاتر از ایران در نزدیکی خط ضریب یک قرار دارد و عربستان با سرانه تولید ناخالص داخلی حدود 50 هزار دلار نیز در وضعیتی مشابه و با فاصله کمی از ایران قرار گرفته است.
در بررسی گروه مشاوره بوستون، ارزیابی مقایسهای کشورها از حیث عملکرد آنها در تبدیل رشد اقتصادی به رفاه نیز صورت گرفته است. در این زمینه، پیشرفت اخیر حاصل شده در زمینه شاخص ارزیابی توسعه پایدار اقتصادی بر حسب متوسط رشد حقیقی سالانه تولید ناخالص داخلی کشورها برای کشورهای جهان مشخص شده و کشورهایی که بالاتر از خط ضریب یک قرار میگیرند مشمول بهبود و کشورهایی که زیر این خط قرار دارند کارآمدی کمتری در این حوزه داشتهاند.
موقعیت ایران از حیث این معیار در مقایسه با معیار تبدیل ثروت به رفاه در وضعیت قابل قبولتری قرار داشته و تقریبا روی خط ضریب یک قرار دارد. کشورهای ترکیه و عربستان سعودی هم از حیث رشد اقتصادی و هم از توان تبدیل رشد اقتصادی به رفاه در وضعیت بهتری در مقایسه با ایران قرار دارند و تقریبا هر دو کشور روی خط ضریب 1.1 قرار گرفتهاند که به معنای کارآمدی بالاتر اقتصاد آنها در تبدیل رشد اقتصادی به رفاه برای شهروندان این کشورهاست.
کشور چین با رشد بالای اقتصادی طی سالهای 2006 تا 2014 میلادی در کسب موقعیت مناسب از حیث تبدیل رشد اقتصادی به رفاه موفق بوده است. امتیاز این کشور از حیث پیشرفت حاصل شده در شاخص توسعه پایدار اقتصادی نزدیک 100 تعیین شده است. این در حالی است که کشور چین به رغم وضعیت مناسب در این معیارها در شاخص محیط زیست وضعیت خوبی ندارد.
همچنین بر اساس ارزیابی گروه مشاوره بوستون، برای سال 2014 عمده کشورهای نفتی در تبدیل ثروت و رشد اقتصادی به رفاه برای مردم کشورشان موفق نبودهاند. یکی از معیارهایی که این کشورها در مقایسه با سایر کشورهای جهان از وضعیت نامناسبی برخوردارند، عدم کسب امتیاز مناسب در زمینه حکمرانی است.
### پایان خبر رسمی