اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
کد: 14000330518775068

ال کازئی و پیشگیری از عفونت‌های تنفسی

کد: 14000330518775068

https://bit.ly/3gQ4aI8

، آمل , (اخبار رسمی): با این که همه گیری کرونا، یک بار دیگر جهان را به صورت جدی با موضوع عفونت‌های دستگاه تنفسی مواجه کرده و محافل پزشکی را وادار کرد، به دنبال پژوهش‌های تازه ای در خصوص پیشگیری، تقویت دستگاه ایمنی بدن، و روش‌های درمانی این بیماری شروع کنند؛

ال کازئی و پیشگیری از عفونت‌های تنفسی
ال کازئی و پیشگیری از عفونت‌های تنفسی

واقعیت این است که عفونت دستگاه تنفسی صرف نظر از کوید 19 و بیماری‌ها و پاندمی‌های دوره‌ای، همیشه یکی از دغدغه‌های مهم محافل عملی، دانشگاهی و پزشکی در سراسر جهان بوده است. تحقیقات گسترده یکصد سال گذشته در زمینه مواد و عناصر اثرگذار بر سلامت دستگاه تنفسی به طور مشخص نشان می‌دهد که پروبیوتیک‌هایی مانند ال کازئی یکی از مهم ترین عوامل تقویت کننده دستگاه ایمنی و به طور مشخص حافظ سلامت دستگاه تنفسی به شمار می‌روند.

اهمیت این بحث پزشکی، وقتی بیشتر می‌شود که بدانیم عفونت‌های حاد تنفسی یکی از سخت ترین بیماری‌های رایج در دوران کودکی است؛ تا جایی که برخی از کودکان تا 5 سالگی حتی ممکن است هشت بار به یکی از اشکال عفونت‌های تنفسی مبتلا شوند. آمارها نشان می‌دهد که عفونت دستگاه تنفسی ARI یکی از اصلی ترین مشکلات بهداشتی در کشورهای در حال توسعه است.

ال کازئی چیست؟ پروبوتیک‌ها چیست؟

ال‌کازئی یکی از انواع پروبیوتیک‌هایی است که در میکروارگانیسم میلیاردی روده‌ها و سایر دستگاه‌های حیاتی بدن استقرار دارند و وظیفه جنگیدن با باکتری‌های مضر و حفظ تعادل بدن و نگه داشتن آن در مرز سلامت را بر عهده دارند.

پروبیوتیک‌ها، نوعی مکمل‌های غذایی هستند که بر اساس تعریف مورد قبول سازمان بهداشت جهانی عبارتند از میکروارگانیسم‌های زنده ای که حفظ سلامت میزبان خود واجد اثرات مفیدی هستند. این میکروارگانیسم ها به خاطر اثرات مثبت‌شان بر سلامتی، سال‌هاست در صنایع غذایی مصرف می‌شوند.

تاکنون 42 باکتری پروبیوتیک برای مصارف انسانی و غیر انسانی شناسایی شده اند که از مهم ترین آنها می‌توان به لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، بیفیدو‌باکتریا، لاکتوباسیلوس کازئی که به ال کازئی معروف است و در تولید انواع محصولات لبنی از جمله ماست سون کم‌چرب کاله مصرف دارد اشاره داشت.

یک مطالعه نظام‌مند در منابع و مقالات منتشر شده در محافل علمی جهان نشان داده است که به تصریح اسناد علمی، این نوع باکتری‌ها، توانایی ایجاد التهاب را ندارند و این مسئله باعث می‌شود پروبیوتیک‌ها و ازجمله، نژاد خاصی از لاکتوباسیلوس کازئی، (ال کازئی) که در ماست پروبیوتیک غنی شده با پروبیوتیک‌ها به فراوانی یافت می‌شود، توانایی اثرگذاری در زمینه‌های سلامت بدن را داشته باشند. از شاخص ترین اثرات مثبت پروبیوتیک ها در سلامتی می توان به این موارد اشاره کرد:

    • کاهش شدت عفونت‌های تنفسی کاهش تعداد حملات کاهش علائم بیماری‌های تنفسی کاهش سرماخوردگی و کاهش روزهای غیبت از مدرسه در کودکان مبتلا به عفونت های حاد تنفسی

این‌ها، از جمله دلایل انتخاب پروبیوتیک‌ها به عنوان مکمل های غنی‌کننده محصولات لبنی مانند ماست سون کم‌چرب است.

البته باید اشاره کرد که تاریخچه مصرف پروبیوتیک‌هایی چون ال‌کازئی در صنایع غذایی به چند سال اخیر ختم نمی‌شود و موارد مصرف و اثرگذاری آن‌ها هم به موارد پیش گفته محدود نیست.

در واقع سال‌های زیادی است که لاکتیک اسید باکتری‌ها به خاطر نقش‌شان در تبدیل قند به لاکتوز و کربوهیدرات‌های دیگر به اسید لاکتیک در صنایع غذایی سلامت محور مورد استقبال واقع شده است.

 پیشگیری بهتر از درمان

موارد گفته شده به طور مشخص توصیه می‌کند که برای بهبود بیماری‌های تنفسی فوقانی و تحتانی تجویز پروبیوتیک‌ها یک روش مسلم برای درمان محسوب می‌شود؛ اما نکته ای که به ذهن متبادر می‌شود، توجه به اثرات پیشگیری کننده این میکرو‌ارگانیسم‌ها و جلوگیری از ابتلا به بیماری‌های تنفسی است که سایر مطالعات انجام شده بر این مساله صحه گذاشته اند.

به طور کلی، چنین استنباط می‌شود که با توجه به شیوع نوع خاصی از عفونت‌های حاد تنفسی به خاطر ویروس کرونا (کووید 19)، فرهنگ سازی در زمینه توسعه و ترویج مصرف محصولات لبنی غنی شده با پروبیوتیک‌ها از جمله لاکتوباسیلوس کازئی Lactobacillus casei یکی از دم دست ترین و کم هزینه ترین رفتارهای اجتماعی برای ایجاد مصونیت در برابر بیماری‌های حاد تنفسی از جمله کرونا به شمار می‌رود.

کووید 19، بیماری تنفسی و پروبیوتیک‌ها

همان طور که گفته شد، با توجه به تازه بودن مقوله کرونا و بیماری حاد تنفسی ناشی از آن، مطالعات جدی در این زمینه احتمالا در سال‌های آینده نتایج خود را نشان خواهند داد؛ اما مطالعات و تحقیقات انجام شده کوتاه مدت و پژوهش‌های میدانی، اجمالا نشان می‌دهند که پروبیوتیک‌ها نقش تعیین کننده ای در مقاومت بدن قبل و بعد از این بیماری دارد.

برای مثال در مقاله ای تحت عنوان «تأثیر پروبیوتیک‌ها بر سندرم‌های حاد تنفسی ویروسی نظیر COVID-19  که در سال 1399 از سوی گروه علوم و صنایع غذایی و کشاورزی دانشگاه‌های فردوسی مشهد، علوم پزشکی کرمانشاه، به بیست و هفتمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران ارائه شد، به طور مشخص تصریح شد که «ناتراز شدن همزیستی میکروبیوم روده انسان با بیماری‌های مختلفی از جمله، عفونت‌های دستگاه تنفسی از طریق محور روده و ریه مرتبط بوده است.»

در این مقاله تصریح شده است:«برخی مطالعات نشان می‌دهند که ارتباطی بین روده و ریه وجود دارد و تا حدی ممکن است علائم توسط پروبیوتیک‌ها تعدیل شود، به این ترتیب علائم گوارشی به طور مطلوب تغییر می‌کند و همچنین از سیستم تنفسی محافظت می‌کند. با توجه به توانایی گزارش شده از سویه‌های پروبیوتیک مختلف در بهبود ایمنی مخاط در برابر عوامل بیماری زا، اثرات احتمالی نیز در پیشگیری و درمان عفونت‌های دستگاه تنفسی پیشنهاد شده است.»

در ادامه این مقاله آمده است که «افزایش شواهد از ارتباط بین روده و ریه‌ها پشتیبانی می‌کند، بنابراین برای بررسی نقش احتمالی پروبیوتیک در کاهش COVID-19 یا از طریق اقدامات تنظیم کننده سیستم ایمنی بر روی التهاب سیستمیک یا از طریق تعامل مستقیم با ریه‌ها، باید مطالعات بیشتری انجام شود.»

در خبری دیگر یک دانشیار دانشگاه علوم پزشکی مشهد معتقد است که مصرف پروبیوتیک‌ها تا 40 درصد از عفونت‌های تنفسی پیشگیری می کند و انواع لبنیات به ویژه ماست و دوغ از جمله پروبیوتیک‌هایی به شمار می روند که رشد میکروب‌های مفید را در بدن انسان موجب می شوند.
لازم به ذکر است که علاوه بر موارد ذکر شده توسط این استاد دانشگاه، یکی از غنی ترین منابع پروبیوتیک ها ماست سون کم چرب کاله است که به قیمت مناسب و به فراوانی در اختیار شهروندان قرار دارد.

دکتر حمید آهنچیان همچنین معتقد است که اگر در سه سال اول زندگی میکروب‌های مفید وارد بدن انسان شوند، نقش مهمی در پیشگیری و کنترل بیماری‌های خود ایمنی و آلرژی در سنین بزرگسالی دارند. چرا که در بدن هر انسان 100 تریلیون میکروب غیر بیماری زا و بی‌آزار وجود دارد که بخشی از آنها مفید هستند و بیشتر در دستگاه گوارش، روده بزرگ، روده کوچک، پوست و ریه‌ها استقرار دارند.

این پزشک فوق تخصص آلرژی و ایمنی شناسی با اشاره به این مسئله که دانشگاه علوم پزشکی مشهد قطب علمی پروبیوتیک‌ها و پره بیوتیک‌ها در کشور شناخته شده و یک فصل از کتاب مرتبط با پروبیوتیک‌ها در دانشگاه آریزونای آمریکا با محور پیشگیری از عفونت‌های تنفسی توسط محققان دانشگاه علوم پزشکی مشهد نوشته شده است، تاکید می‌کند: «مصرف بی رویه و نامناسب آنتی بیوتیک‌ها که باعث از بین رفتن میکروب‌های مفید در بدن شده و میکروب‌های مقاوم و مضر را جایگزین می کند و در نتیجه فرد را مستعد بیماری می سازد. از سوی دیگر میکروب‌های مفید نقش مهمی در پیشگیری و درمان بیماریهای مختلف نظیر آلرژی و آسم، بیماری‌های گوارشی، حساسیت‌های پوستی، اسهال، دل دردهای مزمن کودکان، عفونت‌های دستگاه تنفسی، کولیک‌های نوزادان و بیماری های اعصاب دارند.»

پروبیوتیک‌ها فقط متخصص روده نیستند

با این که در اغلب مطالعات و توصیه‌های محافل علمی بر تاثیر زیاد پروبیوتیک‌هایی مانند ال کازئی و محصولات غنی شده با آن، بر سلامت دستگاه گوارش تصریح شده؛ اما همچنان که اشاره شد این اثر محدود به دستگاه گوارشی نیست و سایر دستگاه‌های بدن، بویژه دستگاه تنفسی می توانند از تاثیرات مثبت پروبیوتیک و رژیم غذایی سرشار از ماست و لبنیات پروبیوتیک بهره مند شوند.

برای مثال یک متخصص علوم تغذیه و رژیم درمانی ضمن اشاره به این که پروبیوتیک‌ها در سلامت دستگاه گوارش موثرند، در ادامه تاکید می‌کند که پروبیوتیک های اضافه شده به غذاها و مکمل‌های رژیمی از جمله لاکتوباسیلی که در فرایند تولید مواد غذایی به آنها اضافه می‌شود، در پیشگیری از چاقی و کاهش کلسترول خون موثر است و اگر مادران باردار به مدت شش ماه به طور مداوم از محصولات غنی شده با پروبیوتیک مصرف کنند، احتمال بروز اگزما در نوزادان به نصف کاهش می‌یابد.
منابع:

  •                     پروبیوتیک‌ها و پره بیوتیک‌ها در سلامت دستگاه گوارش موثرند https://b2n.ir/b59164
  •                    تأثیر پروبیوتیک‌ها بر سندرم‌های حاد تنفسی ویروسی نظیر COVID-19/ بیست و هفتمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی   ایران https://b2n.ir/k02743      
  •                   مصرف پروبیوتیک‌ها تا 40 درصد از عفونت‌های تنفسی پیشگیری می کند. https://b2n.ir/a34223

 

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

گروه صنایع غذایی سولیکو کاله

برند کاله باهدف بهبود و ارتقای سطح سبد غذایی مردم ایران در سال ۱۳۷۰ تأسیس شد. نتیجه فعالیت‌های انجام‌شده در این مجموعه طی سال‌های گذشته که همگی در راستای ارتقای سبد غذایی هم‌وطنان و سرافرازی ایران اسلامی است، این برند را در جایگاه ۴۸ام صنایع غذایی در جهان (به گزارش یورو مانیتور)، برند محبوب و برتر و ۷ سال تنها صادرکننده نمونه در فرآورده‌های لبنی در ایران قرار داده است.

اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]