، تهران , (اخبار رسمی): لرزش و ارتعاش داخل موتورخانه ساختمان و سیستم لوله کشی را تقریبا همگان تجربه کرده اند .موضوع مورد بررسی در این مقاله دیجی پایپ ، لرزش و ارتعاش داخل موتورخانه ، مضرات این ارتعاش و راه های مقابله با آن می باشد .
در اغلب فرایندهای صنعتی و اجزای آن ها، به خاطر سرعت حرکت سیال یا افزایش ناگهانی دما و فشار، نوساناتی ایجاد می شود. این نوسانات می تواند موجب حرکت های طولی و عرضی در دستگاه های صنعتی و اجزای آن ها بشود. برای مثال در سیستم های تبریدی، کمپرسور یکی از دستگاه هایی است که نوسانات زیادی داشته و سر و صدای فراوانی تولید می کند. افزایش این نوسانات در ساختمان کمپرسور می تواند روی حرکت سیال در خط لوله نیز اثر گذاشته و باعث شکستگی خط لوله و یا برگشت سیال در خط لوله شود. همچنین این نوسانات به اجزای داخلی کمپرسور هم صدماتی را وارد می کند. امروزه برای کاهش این نوسانات داخلی و خارجی دستگاه های صنعتی، از تجهیزات ضد ارتعاش یا همان لرزه گیر ها استفاده می شود. لرزه گیر ها انواع متفاوتی دارند و به منظورهای متفاوت مورد استفاده قرار می گیرند.
لرزه گیرها به دو نوع
لرزه گیر فلزی و لرزه گیر غیرفلزی تقسیم بندی میشوند.
تفاوت لرزه گیر و ضربه گیر چیست ؟
برای کاهش لرزش دستگاه از ضربه گیر و برای مهار لرزش لوله ها می بایست از لرزه گیر استفاده نمود .
ضربه گیرها انواع مختلفی دارند که یکی از رایج ترین آن ها و کم هزینه ترین آن ها به عنوان لاستیک های ضربه گیر منجیت دار شناخته می شوند که لاستیکی منجیت دار می باشد و در زیر دستگاه مانند پمپ قرار میگیرد و موجب کاهش ارتعاش می شود.
لرزه گیر لاستیکی
لرزه گیر لاستیکی تلفیقی از فلز و لاستیک می باشد که بخش فولادی آن برای اتصال و بخش لاستیکی آن وظیفه مهار کردن ارتعاش را دارد . لرزه گیرهای لاستیکی توانایی مهار ارتعاش در دو جهت عمودی و افقی جریان را دارد و به علت انعطاف پذیری لاستیک به راحتی می تواند ارتعاش لوله را دفع کند .
توجه شود که لرزه گیر لاستیکی در خط لوله کار گذاشته می شود که می تواند مستقیما به لوله و یا شیرآلات متصل شود.
شرکت ارتعاشات صنعتی ایران اقدام به تولید لرزه گیر می کند و با سابقه طولانی خود در این مورد همواره با محصولات با کیفیت خود به کمک تاسیسات و صنعت آمده است ، دیجی پایپ عاملیت فروش محصولات شرکت ارتعاشات صنعتی ایران تامین کننده تمامی لرزه گیرها ی تولیدی این شرکت می باشد .
مارک بندی لرزه گیرهای ارتعاشات صنعتی ایران
- لرزه گیر مارک زرد متناسب برای دمای ۶۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۰ بار ( اتمسفر ) می باشد .
- لرزه گیر مارک قرمز متناسب برای دمای ۹۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۰ بار ( اتمسفر ) می باشد .
- لرزه گیر مارک آبی متناسب برای دمای ۶۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۶ بار ( اتمسفر ) می باشد .
- لرزه گیر مارک آبی - قرمز متناسب برای دمای ۹۰ درجه سانتی گراد و فشار ۱۶ بار ( اتمسفر ) می باشد .
لرزه گیرهای فلزی
در صنعت تجهیزات دینامیکی لرزه گیرهای فلزی به نام لرزه گیرهای آکاردئونی نیز شناخته شده هستند. جنس بدنه این لرزه گیرها بطور کامل از فلز و آلیاژهای مختلف تشکیل شده است. به همین دلیل این لرزه گیرها از مقاومت بیشتری نسبت به لرزه گیرهای لاستیکی یا غیر فلزی برخوردار هستند. گستره ی کاربرد این نوع لرزه گیرها در صنایع پتروشیمی و کارخانجات بزرگ صنعتی بسیار زیاد است.
لرزه گیرهای فلزی علاوه بر کاستن لرزه ها و ارتعاشات صنعتی، دما و فشارهای زیادی را از سوی نوسانهای قطعاتی تحمل میکنند. دفع این فشارها و ارتعاشات توسط لرزه گیرهای فلزی از شکسته شدن لوله ها و خسارات ناشی از آن در صنایع مختلف جلوگیری می کند.
نحوه اتصال لرزه گیرهای فلزی به صورت دنده ای یا جوشی یا فلنجی است. اگر لرزه گیر با استفاده از فلنج اتصال شده باشد این مزیت را دارد که به هنگام استهلاک قطعه به راحتی قابل تعویض خواهد بود. اما لرزه گیرهای جوشی چنین مزیتی ندارند و مهمترین امتیاز آنها این است که دارای آب بندی مناسبی هستند.
لرزه گیرهای فلزی دنده ای اغلب در موتورخانه ها استفاده می شود و همچنین قابلیت مهار ارتعاش لوله های گالوانیزه را دارند. مکانیزم کار این نوع لرزه گیرها طوری طراحی شده است که قابلیت حذف ارتعاشات را در جهات مختلف عمودی و افقی و زاویه ای دارند.
### پایان خبر رسمی