، آمل , (اخبار رسمی): کیفیت جمعیت در کشورهای مختلف جهان از نظر سلامتی، شاخصهای رفاه، فاکتورهای زیستی، امید به زندگی و دریافت خدمات سلامت، اعم از آموزشی، ترویجی و بالینی از جمله مواردی است که ارتباط مستقیمی با توسعه دارد.
کشورهای مختلف تلاش میکنند با نگاهی پیش بینانه و پیشگیرانه در خصوص بیماریهایی که ممکن است توده جمعیتی و بنیانهای خانوادگی و اقتصادی تودهها را تحت چالش قرار دهد، برنامههای مدون و ملی را به کمک نهادهای پژوهشی و تحقیقات دانشگاهی و سازمانهای متخصص تدوین و اجرا کنند.
در طول تاریخ به مراتب و مقاطع مختلف کشورهای جهان دریافته اند که اجرای برنامههای پیشگیری و کنترل بیمارهای به مراتب از برنامههای درمانی اهمیت بیشتری دارد.
علاوه بر این، برنامههای آموزشی و پیشگیرانه از نظر هزینههای تمام شده برای مردم و دولتها بسیار ارزان تر تمام میشود.
در کشورهایی که با جمعیت کهنسال مواجه هستند، ضمن تلاش برای جایگزینی جمعیت از طریق تشویق زاد و ولد و پذیرش نیروی ماهر و جوان از کشورهای دیگر، ارتقای الگوهای سلامتی از جمله مهمترین برنامههای اجتماعی و ملی است.
پوکی استخوان یک بیماری مهلک
بیماریهای مختلفی در جهان وجود دارند که سلامت اجتماعی و کیفیت جمعیت کشورها را مورد تهدید قرار داده است.
پوکی استخوان یکی از مهلک ترین بیماریهایی است که از این منظر بسیار مهم است و به عنوان یک بیماری خاموش و چالش قرن برای جمعیتها تلقی شده است.
از این رو به طور مستمر و با روشهای تحقیقی مختلف نسبت به شناخت دقیق ابعاد این بیماری و روشهای موثر در کنترل و پیشگیری آن در دستور کار قرار گرفته و حتی بودجههای قابل ملاحظه ای برای این منظور در نظر گرفته میشود.
سالمندان مهم هستند
نکته جالب اینجاست که با وجود این که جمعیت سالمندان به طور کلی جمعیت سربار و هزینهبر به نظر میرسد که در تولید ملی و به عنوان موتور محرکه اقتصادی و اجتماعی جامعه نقشی بر عهده ندارند؛ اما کشورهای توسعه یافته با حساسیت و دقت بسیار زیادی نسبت به ارتقای شاخصهای رفاه و سلامتی این قشر عمل میکنند.
پوکی استخوان و شکستگیهایی که کیفیت زندگی سالمندان را مورد هدف قرار میدهد از جمله چالشهایی است که کشورهای توسعه یافته برای کنترل، پیشگیری، درمان و خدمات بعد از درمان برنامههای قابل ملاحظه ای را به مرحله اجرا در میآورند.
شاید بتوان گفت این خدمات توسعه یافته در واقع پاداش این قشر از جامعه است که در دوره جوانی و پویایی خود، نسبت به انجام وظایف خود در جامعه و حرکت جامعه به سمت توسعه نقش ایفا کرده اند.
خدمات رفاهی و اجتماعی فراگیر که جمعیت کشورها را تحت پوشش قرار داده و در برخی از موارد به طور کلی رایگان هستند، نشانههایی از کیفیت زندگی و موفقیت جوامع تلقی میشود که از نگاه بیرونی این این کشورها را به جوامع آرمانی تبدیل میکند.
برای جلوگیری از پوکی استخوان چه کارهایی باید انجام داد؟
با توجه به موارد فوق میتوان گفت که پاشنه آشیل بیماری پوکی استخوان که در سطوح زیرین جامعه در حال خزیدن و پیشروی است به چند عامل مهم بستگی دارد که شامل این موارد است:
- ایجاد کمپینها و برنامههای آموزشی مدون با کمک کارشناسان و متخصصان کشور و اجرای سراسری آن برای آگاه کردن جامعه از ابعاد، ویژگیها، عملکرد و میزان تخریب این بیماری.
- توجه به سفر غذایی مردم و تلاش برای گنجانیدن ریز مغذیهایی که میتواند از این بیماری با درصد بالایی، جلوگیری کند.
- همکاری با شرکتهای تولید کننده مواد غذایی و تعامل دولت با شرکتها و برندهایی که توانایی ایجاد سفره مغذی برای مردم با کیفیت و قیمت مناسب را دارند.
- تعامل دولت با دانشگاهها، متخصصان، موسسات پژوهشی، پزشکان مجرب و سایر دست اندرکاران آموزشی و تحقیقی برای تدوین نظام نامه سراسری و ملی پوکی استخوان و دقت و استمرار در اجرای به طوری که با تغییر دولتها و مدیران شبکه بهداشت، این برنامهها به عنوان بنیان سلامت جامعه هرگز از دستور کار خارج نشود و به صورت سلیقه ای و فردی عمل نشود.
- بازنگری در نظامنامه درمان و به خدمت گرفت تجهیزات و دانش روز جهانی برای کمک به بیمارانی که به هر صورت در معرض این بیماری قرار گرفته و مخصوصا در معرض شکستگی قرار میگیرند.
- ایجاد خدمات عمومی برای کسانی که از آسیبها و عارضههای این بیماری رنج میبرند و به کار بستن بالاترین خدمات درمانی و حمایتی در این زمینه.
- به روز رسانی آمارها و اطلاعات منتشر شده در طول سالهای اخیر که بسیار قدیمی هستند و شروع نهضت تازه ای از تحقیقات میدانی برای اطلاع از میزان نفوذ خاموش و خزنده این بیماری در لایههای زیرین جامعه و به روز رسانی مداوم دادهها و انتشار مستمر آنها .
- اطمینان از رسیدن ریز مغذیهای لازم از جمله پروتئین، کلسیم و ویتامین دی به عنوان سه ماده اصلی که میتواند به افزایش چگالی استخوانها در یک سوم اول زندگی، کمک کرده و رشد خزنده بیماری را کنترل کند.
- تدوین یک برنامه رایگان و تسهیل فرایندهای مربوط به غربالگری برای تشویق افراد بالای 50 سال برای تن دادن به برنامههای تشویقی به شکل مستمر و توجه به رژیم غذایی سفره خانواده.
- تصویب قوانین خاصی در زمینه ارائه سوبسیدهای لازم به شرکتهای تولید کننده مواد لبنی یا خانوادهها به شکلی که تهیه و مصرف این مواد که مرجع اصلی دریافت کلسیم و تحکیم بافت استخوانی هستند، برای همگان در دهکهای مختلف جامعه ساده باشد. این قوانین و برنامهها باید به شکلی باشد که اجازه ندهد رشد تورم و گرانی مواد لبنی باعث حذف این مواد از سفره خانوارها شود.
- تشویق شرکتها و برندهایی مانند کاله که با تولید محصولات جلوگیری کننده از پوکی استخوان (مانند پروژه تولید و عرضه ماست کلسیویتا) به جامعه خدمت میکنند.
- همسویی و توجه به تحقیقات جهانی در قارهها و کشورهای مختلف و استفاده از تجربیات این کشور که از نظامهای تحقیقاتی نیرومندی بهره مند هستند و به کار بستن نتایج این تحقیقات در برنامه ریزیهای ملی برای جلوگیری از گسترش پوکی استخوان.
برای مقابله با بیماری پوکی استخوان این هفت ماده را کمتر مصرف کنید
اگر ریسک ابتلا به بیماری پوکی استخوان را دارید و یا به طور کلی میخواهید یک رژیم خوراکی برای پرهیز از این بیماری را در دستور کار قرار دهید براساس مقاله healthgrades.com از مصرف بی رویه این هفت ماده غذایی پرهیز کنید:
نمک
کلسیم یک ماده معدنی است که برای سلامت و استحکام استخوانها ضروری است، به همین دلیل است که ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی به افراد مبتلا به پوکی استخوان میگویند که مصرف غذاهای حاوی کلسیم مانند شیر و سبزیجات برگدار را افزایش دهند. اما افزایش مصرف کلسیم فایده چندانی ندارد مگر اینکه از نمک نیز اجتناب کنید.
سدیم
سدیم که این هم جزو اصلی نمک است باعث دفع کلسیم از بدن میشود. به همین دلیل باید از مصرف تنقلات شور مانند تخمه، چیپس، کراکر و غذاهای فرآوری شده با نمک زیاد، سبزیجات کنسرو شده و سوپ آماده پرهیز کنید. به غذا نمک اضافه نکنید وسعی کنید چاشنیهای دیگر را جایگزین کنید.
کافئین
قهوه و چای را نمیتوان به طور کامل کنار گذاشت؛ اما میتوان مقدار آن را کاهش داد. به گزارش بنیاد ملی پوکی استخوان آمریکا، اگر بیش از سه فنجان قهوه یا چای کافئین دار در روز مصرف کنید، احتمال دارد که جذب کلسیم در بدن شما کاهش یافته و به تحلیل استخوان منجر شود. این گزارش پیشنهاد میکند دمنوشهای گیاهی را به جای قهوه مصرف کرده و از آنها لذت ببرید.
جوش شیرین
همچنین تحقیقات مستدل حاکی از آن است که نوشیدنیهای گازدار و کافئین دار مانند انواع کولا احتمالا به کاهش چگالی استخوانها منجر میشوند. تحقیقات زیادی هم اکنون در این زمینه برای کشف حقایق دقیق تر در جریان است. آب یا شیر بهترین جایگزین این نوشیدنیها هستند.
گوشت قرمز
با این که در کشورهای مختلف مردم پروتئین خود را از گوش حیوانی به دست میآورند؛ اما بد نیست که چند وعده از گوشت را با پروتیینهای لبنی و حبوباتی مانند لوبیا قرمز جایگزین کنید. وقتی آمینو اسیدهای حاوی گوگرد از گوشت وارد بدن میشود، بدن، کلسیم داخل استخوانها را وارد جریان خون میکند تا با افزایش حجم این مواد در خود جلوگیری کند.
الکل
بنیاد ملی پوکی استخوان میگوید مصرف بیش از حد الکل باعث تحلیل استخوان میشود، بنابراین مهم است که مصرف الکل را کنار گذاشته یا محدود کنید. در جامعه آمریکا که این نوشیدنی آزاد است، معیارهایی برای آن برای زنان و مردان در نظر گرفته شده است.
سبوس گندم
با این که گندم منبع مغذی غذایی است و پروتئین، فیبر و آنتی اکسیدان دارد؛ اما بدانید که سبوس گندم به طور کامل از جذب کلسیم از سایر غذاهایی که همراه با آن مصرف میکنید جلوگیری میکند.
جگر و روغن جگر ماهی
ویتامین A محلول در چربی است که برای سلامت استخوانها، پوست، دندان و چشم ضروری است، اما افراط در مصرف آن ممکن است بر سلامت استخوانها تاثیر منفی بگذارد. به این خاطر شبکه بهداشت ملی انگلستان به افراد توصیه میکند که به طور مستمر جگر مصرف نکنند.
منابع:
7 Foods to Avoid When You Have Osteoporosis
Supplements for Osteoarthritis
### پایان خبر رسمی