، تهران , (اخبار رسمی): چه بسیار کشورهایی که اقتصادشان بر پایه تولید و صادرات نفت میچرخد و در سوی دیگر کشورهای زیادی که مصرفکنندگان عمده انرژی هستند و برای ترسیم چشمانداز اقتصادی و تبیین سیاستهای پولی و مالی لحظهای چشم از بهای جهانی نفت بر نمی دارند.
نفت خام در ابتدای سال 2017 و با اجرایی شدن توافقات روند رو به بالای خود را با شیب کم ادامه خواهد داد و بهای نفت خام برنت تا اواخر سهماهه نخست به 60 دلار در هر اونس خواهد رسید
به گزارش اخبار رسمی به نقل از موسسه اقتصاد ایرانیان، دقیقاً از دو سال پیش بود که بهای نفت روند نزولی سریع خود را آغاز کرد و در نهایت در سقوطی که نمونهاش در تاریخ دیده نشده بود در حدود 75 درصد از ارزش خود را از دست داد، اما سال 2016 را در مسیری به پایان رساند که امیدهای بالایی برای ادامه رشد قیمت این کالا زنده شده است.
در شرایطی که در اواخر 2015 و اوایل 2016 پایینترین بهای نفت در 13 سال گذشته را مشاهده کردیم با حرکت به سمت نیمه سال 2016 بازار نفت تغییر جهت داد و در مسیر صعودی قرار گرفت. زمزمه تمایل کشورهای تولیدکننده برای دستیابی به توافق کاهش تولیدات باعث شد تا خوشبینیها به کاهش عرضه مسیر را برای رشد بهای نفت هموار کند.
در نهایت و با فرا رسیدن ماه نوامبر و توافق کشورهای اوپک و سپس غیر اوپک برای کاهش تولیدات ارزش نفت منافع مناسبی را تجربه کرد تا سال 2016 را با رقمی بیش از 50 دلار در هر بشکه به پایان برساند.
با این حال این پایان کار برای نفت نیست. نگرانیها از کندی رشد اقتصادی در کشورهای نوظهور که ممکن است بازار تقاضا برای نفت را تحت تأثیر قرار دهد از یکسو و نیز احتمال بازگشت تولیدکنندگان نفت شیل در آمریکا به چرخه تولید با توجه به بالا رفتن بهای نفت از سوی دیگر میتوانند ببه عنوان سدی در مقابل روند صعودی بهای نفت بتبدیل شوند.
یشبینی بهای نفت از پیچیدگیهای خاصی برخوردار است. نوسانات بالای نفت و نیز تأثیرپذیری از عوامل متععد، کار را برای درک روند آتی آن دشوار کرده است. ازاین رو سعی میکنیم ابتدا به بررسی الگوهای نمودار نفت بپردازیم.
سه الگو در نمودار نفت قابل مشاهده است:
منطقه اول: کانالی که بهای نفت در طول سالهای 1985 تا 2004 بیشتر در آن معامله شده است. پس از سال 2004 بهای نفت تنها یکبار به این منطقه وارد شده است. اواخر سال آتی و اوایل سال جاری.
منطقه دوم: نمودار به خوبی نشان میدهد منطقه دو، شاخصی گذراست چرا که قیمت نفت تنها برای دوره کوتاهی از رشد یا سقوط به آن وارد شده است. بهای نفت هیچگاه در این منطقه ثبات نیافته است.
منطقه سوم: بین سالهای 2005 تا 2014 قیمت نفت بیشترین زمان را در این منطقه سپری کرده است.
ماانتظار داریم در سال 2017 بهای نفت نه به منطقه یک نزول کند و نه با حرکت انفجاری وارد منطقه سه شود. چندان دشوار نیست که بگوییم بهای نفت سال 2017 را در محدوده دو سپری خواهد کرد.
سطوح 35 تا 40 دلار در این چشمانداز نقش حمایتی قدرتمندی را بازی خواهد کرد. نفت میتواند مسیر رو به بالای خود را ادامه دهد اما در این راه با سطح مقاومتی مهم 75 دلار روبروست که گذر از آن چندان ساده نیست و دقیقاً همانجایی است که شکاف سال 2014 به سمت پایین از آنجا آغاز شد.
اما در بعد فاندامنتال و بنیادی روزهای سرنوشت سازی در انتظار نفت خواهد بود. آژانس بینالمللی انرژی نیز هفتههای پیش رو را از آن جهت پراهمیت میداند که باید روند اجرای تعهدات الزامآور در توافق اخیر آزموده شود . این که کشورهای عضو و غیر عضو اوپک تا چه میزان برای اجرای توافق کاهش تولید ثابتقدم هستند موضوع حساسی است که میتواند روند حرکت بهای نفت در ادامه سال را مشخص کند. بر اساس توافق حاصل شده بین کشورهای عضو و غیر عضو اوپک کاهش 1.9 میلیون بشکه نفت در روز از یکم ژانویه اجرایی خواهد شد.
بنا بر دلایل قراردادی و لجستیکی نمیتوان انتظار داشت که کاهش تولیدات نفتی بهطور تمام و کمال و از روز نخست اجرایی شود.
آژانس بینالمللی انرژی میگوید " این توافق برای 6 ماه است و ما پیش از آنکه چشمانداز خود را به روز کنیم باید زمان بدهیم تا روند اجرایی شدن آن به کمال برسد. موفقیت در اجرا به این معناست که پس از دو سال سخت، بهای نفت و درآمد حاصل از آن برای تولیدکنندگان تقویت خواهد شد. اما شکست اجرای این طرح نیز نتیجه دردناکی یعنی «رشد ذخائر نفتی و احتمال کاهش دوباره بهای نفت برای چهارمین سال متوالی» به دنبال خواهد داشت.
با این همه میدانیم که اوضاع مالی برای بسیاری از کشورهای تولیدکننده نفت مناسب نیست و فضا برای قدرتنمایی و ماجراجوییهای منطقهای محدود شده است. کشورهای بزرگ تولیدکننده که بین آنها اختلافات سیاسی و اقتصادی ریشهداری نیز وجود دارد، میدانند که حتی اگر با شرایط فعلی تولید وارد سال 2017 شویم هنوز مازاد عرضه به نسبت تقاضا وجود خواهد داشت.
بنا بر آمار آژانس بینالمللی انرژی در ماه نوامبر که توافق برای کاهش تولیدات به دست آمده بود میزان تولیدات نفت خام اوپک به روزانه 34.2 میلیون بشکه رسیده بود که بالاترین رکورد به حساب میآمد و به نسبت ماه اکتبر 300 هزار بشکه بیشتر بود. این نهاد با اصلاح میزان تقاضای چین و روسیه پیشبینی خود از بازار تقاضا در سال 2017 را به روز کرد و میزان تقاضای نفت برای 2017 را 110 هزار بشکه در روز افزایش داد.
موسسه گلد من سچ نیز در این هفته چشم انداز بهای نفت در سال 2017 را بالاتر برد. بر این اساس این نهاد انتظار دارد در نیمه دوم سال 2017 بهای نفت خام وست تگزاست اینتر مدیییت از 55 دلار در پیشبینی قبلی به 57.5 دلار در بشکه برسد. گلد من سچ چشمانداز بهای نفت در نیمه نخست سال را از 55 دلار تغییر نداد.
از نگاه ما، نفت خام در ابتدای سال 2017 و با اجرایی شدن توافقات روند رو به بالای خود را با شیب کم ادامه خواهد داد و بهای نفت خام برنت تا اواخر سهماهه نخست به 60 دلار در هر اونس خواهد رسید. اما مصائب نفت در محدوده 60 تا 70 دلار آغاز شده و با توجه به احتمال بازگشت شرکتهای تولیدکننده نفت شیل در آمریکا به بازار و افزایش عرضه شاهد واکنش منفی بازار به این تحول خواهیم بود. از همین رو ما انتظار نداریم در کوتاه مدت ارقامی مثل 80 دلار به ازای هر بشکه را برای نفت خام مشاهده کنیم. با این همه چشمانداز ما برای رشد بهای نفت روشن است و انتظار داریم سال 2017 نفت را میانگین در محدوده 50 دلار در هر بشکه ببینیم.
ترسیم دورنمای اقتصاد ایران در سال 96
به غیر از نفت، بررسی و ترسیم چشم انداز و دورنمای سایر صنایع مهم در سال اینده نیز به خصوص برای فعالان اقتصادی اهمیت بالایی دارد. برهمین اساس همایش دورنمای اقتصاد ایران در سال 1396 در تاریخ نهم اسفند ماه 95 با حضور مسئولان دولتی و بخش خصوصی برگزار می شود. درهمین زمینه امیررضا حسنی موسسه اقتصاد ایرانیان گفت: دغدغههای فعالان اقتصادی در خصوص چشمانداز اقتصاد ایران در سال آینده ما را بر آن داشت تا به منوال سالهای گذشته، اسفندماه امسال میزبان صاحبنظران و متخصصان اقتصادی در همایش «دورنمای اقتصاد ایران در سال 1396» باشیم.
وی ادامه داد: در این گرد همآیی باشکوه، جمعی از دستاندرکاران و مدیرانِ بخش خصوصی و دولتی در کنار تحلیلگران خبره اقتصاد ایران گرد هم مینشینند و آرا و دیدگاههای خود را با مخاطبان به اشتراک میگذارند.
حسنی در پایان خاطرنشان کرد: هدف ما از برگزاری همایش آن است که با انعکاس تحلیلهای موشکافانه بتوانیم پازلهای گوناگون را کنار هم بگذاریم و نمایی کاملتر از اقتصاد ایران و جهان در سال آینده را به پیشگاه مخاطبان فرهیختهمان تقدیم کنیم؛ فعالان اقتصادی و علاقهمندان به حضور در همایش «دورنمای اقتصاد ایران در سال 1396» میتوانند از طریق شماره تلفن 02188611819 داخلی 139 یا پورتال همایش برای رزرو اقدام کنند.
### پایان خبر رسمی