کد: 139808134191810280

کیست مویی چیست؟

کد: 139808134191810280

http://bit.ly/2NSKrt6

، تهران , (اخبار رسمی): کلمه سینوس به معنی کانال یا حفره بوده و می‌تواند در هر قسمتی از بدن بروز کند. کیست مویی یا سینوس پیلونیدال (PNS) به صورت یک سوراخ کوچک، حفره یا گودال عمیق است که کمی بالاتر از خط انتهایی باسن و در نواحی اطراف استخوان دنبالچه قرار می‌گیرد.

کیست مویی چیست؟ علت، علائم، تشخیص و درمان
کیست مویی چیست؟

امروزه با پیشرفت‌های بزرگی که در علم پزشکی به دست آمده و با ابداع روش نوین لیزری دیگر ترس از جراحی و مشکلات و عوارض پس از آن مفهوم نخواهد داشت

بیماری کیست مویی مقعدی یک بیماری نشیمنگاهی به ظاهر ساده است که البته درمان آن به سادگی ظاهرش نبوده و تنها با درمان جراحی امکان بهبودی کامل و همیشگی وجود دارد. این مشکل می‌تواند همانند یک جوش چرکی متورم و دردناک بروز نماید و در بسیاری موارد به دلیل داشتن اطلاعات غلط و یا ناآگاهی دستکاری و یا تخلیه شود که نه تنها به بهبودی آن کمکی نخواهد کرد، بلکه منجر به تشدید بیماری، وارد آمدن آسیب به بافت و عفونت آن خواهد شد.

بسیاری از افراد مبتلا به این مشکل به دلیل شرم از مراجعه به پزشک سر باز زده و در نهایت به دلیل تشدید بیماری همراه با علائم آزار دهنده مجبور به مراجعه به پزشک مربوطه خواهند شد.

بیماری کیست مویی چیست؟

کلمه سینوس به معنی کانال یا حفره بوده و می‌تواند در هر قسمتی از بدن بروز نماید. کیست مویی یا سینوس پیلونیدال (PNS) به صورت یک سوراخ کوچک، حفره یا گودال عمیق است که کمی بالاتر از خط انتهایی باسن و در نواحی اطراف استخوان دنبالچه قرار می‌گیرد. البته احتمال ایجاد این نوع کیست مویی در سایر قسمت‌های بدن مانند اطراف ناف، زیر بغل و بین انگستان نیز وجود دارد.

در واقع کیست مویی در پایین کمر یک بیماری پوستی دارای کلافه مو است که می‌تواند با یک یا چند عدد دهانه‌ی کوچک به قسمت خارجی پوست سر باز کرده و البته با درد فراوانی همراه باشد. اما جای هیچ نگرانی وجود ندارد در اکثر موارد این بیماری خوش خیم بوده و ندرتاً بدخیم و سرطانی خواهد بود. این امکان وجود دارد که این سینوس چرک کرده و عفونی شود که در این صورت می‌تواند محلی برای عفونت بافت سالم اطراف آن نیز باشد. با سر باز کردن موضع متورم عفونی ترشحات حاوی چرک و خون و همراه با بوی بد خارج خواهد شد. این بیماری بیشتر در افراد پر مو و مردان مشاهده می‌شود.

علت بروز

در حال حاضر علت دقیقی برای ابتلا به بیماری کیست مویی مقعدی پیدا نشده است. اما شواهد نشان می‌دهد که برخی عوامل محیطی مانند تغییرات هورمونی بعد از بلوغ، رشد موها در موضع و سایش سطحی پوست با لباس در مدت طولانی و نشستن بد شکل و بدون وقفه در طول شبانه‌روز در ایجاد این مشکل بی‌تأثیر نیستند. از طرفی در برخی موارد موهای ریز موجود در ناحیه مثل یک جسم خارجی تلقی شده و حمله سیستم ایمنی به این موضع باعث تحریک، تورم و قرمزی ناحیه می‌شود. برخی عوامل دیگر نیز می‌توانند احتمال ابتلا به این مشکل را تشدید کنند، که عبارت هستند از شغل کارمندی و کم تحرکی، چاقی، ضربه به ناحیه انتها کمری، سابقه‌ خانوادگی، سوراخ مادرزادی انتهای ستون فقرات، پر مویی، سن، پوشیدن مداوم لباس ‌تنگ و چسبان و بهداشت فردی نامناسب است.

علائم کیست مویی

بیماری کیست مویی مقعدی در ابتدا بدون علائم و نشانه و فقط به صورت یک گودی در سطح پوست ایجاد خواهد شد. معمولاً علائم ناگوار ناشی از کیست مویی در پایین کمر پس از تحریک پوستی شدید و عفونت آن رخ خواهد داد. با چرکی شدن سینوس پیلونیدال یک کیست یا آبسه در محل ایجاد خواهد شد. از جمله نشانه‌های این بیماری می‌توان به احساس درد، تورم پوست، ترشحات چرکی بدبو و یا خونی، قرمزی ناحیه، موی خارج شده از موضع، ظاهر شدن سوراخ در سطح پوست، تب و احساس رطوبت در موضع اشاره کرد.

علائم ممکن است در افراد مختلف متفاوت بوده و یا با شدت های مختلفی ایجاد شوند. همیشه همه علائم هم زمان بروز نکرده گاهی در اوایل ابتلا به بیماری علامتی دیده نخواهد شد. از طرفی احتمال پی بردن به کیست مویی مقعدی در ابتدا یعنی زمانی‌که هنوز هیچ علائمی بروز نکرده نیز وجود دارد. گاهی علائم بیمار آن قدر پیچیده و شدید خواهد شد که فرد را از انجام کارهای عادی روزانه خود باز داشته و باعث اختلالاتی در نشستن و بلند شدن فرد و حتی اختلال خواب شود.

تشخیص

در اکثر مواقع این بیماری به راحتی با کمک مشاهده عینی توسط پزشک قابل تشخیص خواهد بود. اما علائم اولیه در برخی موارد آزار دهنده نبوده و چون مانند یک جوش بروز می‌کند، افراد لزومی برای مراجعه به پزشک ندیده و از پیگیری موضوع سر باز زده و تا به وجود آمدن مشکلات شدید صبر خواهند کرد.

همین خودداری از مراجعه به موقع باعث پیشرفت آسیب بافتی ناحیه و بروز علائم دیگر در فرد خواهد شد که مراحل درمانی را کمی طولانی خواهد نمود. اگر در همان مراحل ابتدایی برای درمان اقدام شود، دیگر فرد علائم آزار دهنده را تجربه نکرده و دچار رنج و ناراحتی ناشی از آن نخواهد شد. ممکن است پزشک برای تشخیص دقیق‌تر سوالاتی را مطرح کند که دقت در پاسخ‌دهی آن به شکل صحیح می‌تواند برای تشخیص کمک کننده باشد.

در صورتی که پزشک به بروز این بیماری شک داشته باشد، تست‌های تشخیصی دیگری مانند ام آر آی و  یا سونوگرافی را تجویز خواهد کرد.

با تشخیص به موقع این بیماری می‌توان از عفونی شدن آن و بروز علائم آزار دهنده دیگر جلوگیری کرد و پیش از تحمل هرگونه رنج و ناراحتی با درمان فوری به بهبود قطعی آن کمک کرد.

درمان

پس از تشخیص قطعی بیماری کیست مویی در پایین کمر یکی از  راهکارهای درمان قطعی آن مثل جراحی توصیه خواهد شد. البته در صورت عفونی بودن محل آبسه ابتدا یک دوره درمان آنتی بیوتیک برای از بین رفتن چرک و التهاب تجویز می‌شود. هیچ یک از درمان‌های دارویی و یا خانگی نمی‌توانند به درمان قطعی آن کنند و فقط جنبه حمایتی دارند. این دست از روش‌های درمان برای مدتی علائم بیماری را متوقف نموده و دیر یا زود بیماری با علائم و عوارض بیشتری باز خواهد گشت. به یاد داشته باشید که پیشگیری از کیست مویی بسیار راحت‌تر از درمان آن است.

این جراحی می‌تواند در دو نوع باز و بسته انجام شود ولی از آن جایی که جراحی سنتی این بیماری دردناک و آزاردهنده خواهد بود و مراقبت بعد از آن از جهت پانسمان روزانه و نیاز به استراحت کمی مشکل است، بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند با درد و علائم آزار دهنده کنار آمده و با روی آوردن به درمان‌های موقتی مانند گیاه درمانی و درمان دارویی از انجام جراحی خودداری کنند.

امروزه با پیشرفت‌های بزرگی که در علم پزشکی به دست آمده و با ابداع روش نوین لیزری دیگر ترس از جراحی و مشکلات و عوارض پس از آن مفهوم نخواهد داشت. فرد با کمک روش‌های نوین درمان کیست مویی با لیزر یک جراحی بدون درد و خونریزی و سرپایی را تجربه خواهد کرد.

با کمک اشعه لیزری عروق و اعصاب آسیب دیده حین جراحی ترمیم نسبی شده و مراحل بهبودی فرد بسیار کوتاه خواهد شد به شکلی که دیگر نیازی به استراحت طولانی مدت و یا محدودیت در فعالیت روزمره وجود نخواهد داشت. این روش نوین نیازی به پانسمان روزانه و تحمل مشکلات حین تعویض پانسمان را ندارد.

بی نیازی به بیهوشی عمومی و یا بستری شدن در بیمارستان و قرار گرفتن در معرض آلودگی محیطی بیمارستانی از دیگر مزایای این روش است که آن را نسبت به سایر جراحی‌های سنگین سنتی با تیغ یا چاقوی جراحی برتر می‌کند. روش جراحی لیزری این امکان را فراهم می‌کند تا فرد در همان روز مراجعه طی یک الی دو ساعت اقدامات درمانی لازم را انجام داده و ترخیص شود و از روز بعد به روال عادی زندگی بازگردد.

همین مزایای فراوان باعث شده تا بیماران تمایل بیشتری به این روش نشان داده و به دلیل ترس از جراحی سنگین درمان قطعی بیماری خود را به تأخیر نیاندازند. اما ناگفته نماند که لازم است افراد برای جلوگیری از بازگشت بیماری و بهبودی قطعی خود همکاری لازم را داشته باشند.

باید تغییرات مطلوب و مؤثری در سبک زندگی خود ایجاد کرده و از عوامل محرک بازگشت بیماری دوری کنند و همیشه موهای ناحیه را کوتاه نگه دارند. در نهایت با این تغییرات می‌توان انتظار یک درمان قطعی و صد در صدی را با روش نوین جراحی لیزری داشته و برای همیشه با کمترین عارضه و یا مشکل از این بیماری رها شد.

بازگشت فوری به محل کار بدون مشکل از روز بعد از عمل لیزری تمایل بسیاری از افرادی را که به سبب مشکلات روزمره قادر به صرف نمودن زمان زیاد برای طی شدن دوران بهبودی و بازگشت سلامت خود ندارد بر انگیخته و آن‌ها را به انتخاب این روش درمانی برای حل مشکل کیست مویی مقعدی سوق می‌دهد. علاقه‌مندان برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت بیچشک مراجعه کنند.

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

بیچشک

بیچشک مجله الکترونیکی است در حوزه سلامت ، زیبایی و موفقیت افراد که با رویکرد بالا بردن سطح اطلاعات عموم جامعه در حوزه سلامت جسمی و روحی تلاش می کند و هر روزه مطالب مفیدی را از منابع معتبر ذکر شده در انتهای مطالب به مخاطبان خود عرضه می کند.

منتشر شده در سرویس:

بهداشت و درمان