، اصفهان , (اخبار رسمی): HMI به معنای واسطه بین انسان و ماشین می باشد. از آن برای مانیتور کردن و مشاهده پارامترهای دستگاه های صنعتی مثل PLC، اینورتر و…. استفاده می شود. HMI در واقع یک مانیتور LCD است که می توان آن را برنامه ریزی نمود و همچنین به کمک آن می توان پارامترهای مختلف را تغییر داده و سیستم را کنترل نمود.

تقسیم بندی انواع plc
به طور کلی، انواع plc به چهار دسته مختلف تقسیم بندی می شوند
- mini plc
- Compact plc
- Modular plc
- Rack plc
مینی پی ال سی
۱. مینی پی ال سی های (Mini plc)
مینی پی ال سی دلتا در زمره انواع کوچک پی ال سی قرار دارند.خروجی کمتر و محدودیت ورودی از جمله ویژگی های این نوع از پی ال سی است. به علت بهره مندی این نوع پی ال سی از خروجی و ورودی کمتر (تا ۴۰ ورودی خروجی)، غالبا مینی پی ال سی ها برای پروژه های کوچک کاربرد دارند.
پی ال سی کامپکت
پی ال سی مجتمع (Compact plc)
از دیگر انواع plc میتوان به پی ال سی کامپکت یا مجتمع، اشاره نمود. در این نوع از plc تمامی بخش ها از قبیل خروجی و ورودی ها، پردازنده و قسمت تغذیه در یک باکس طراحی می شوند. برخورداری از خروجی و ورودی های بیشتر (تا ۳۰۰ ورودی خروجی)، امکان استفاده از plc مجتمع را در پروژه های متوسط میسر ساخته است.
از این نوع از پی ال سی معمولا برای پروژهای هوشمند سازی و اتوماسیون کارخانه ها استفاده می شود.
پی ال سی ماژولار (Modular plc)
در این نوع از plc بخش های اصلی مانند ورودی خروجی ها، پردازنده و ماژول های تغذیه از یکدیگر جدا بوده، اما امکان قرار دادن این بخش ها در کنار یکدیگر، به منظور تشکیل یک plc وجود دارد.این نوع از plc قابلیت اضافه کردن تعداد زیادی خروجی و ورودی را متناسب با قدرت سی پی یو امکان پذیر می سازد (امکان اضافه کردن تا ۲۰۰۰ ورودی خروجی به این پی ال سی وجود دارد).
توجه داشته باشید که برای کار کردن این نوع از پی ال سی می بایست قابی در قسمت انتهایی آن بسته و پی ال سی تکمیل شود.
پی ال سی رک (Rack plc)
پی ال سی رک به عنوان نمونه ای دیگر از انواع plc است که شباهت بسیاری با پی ال سی ماژولار دارد. در این plc کلیه ورودی ها و خروجی ها به ماژول مرکزی که در پشت آن قرار دارد، اتصال پیدا می کنند.پس ال سی رک به صورت عمودی نصب شده و به علت برخورداری از خروجی و ورودی زیاد (می توان ۵۰۰۰ ورودی خروجی با این پی ال سی داشت)، این نوع از plc برای پروژه های بزرگ، مانند پروژهای پالایشگاه ها و پتروشیمی از بهترین گزینه ها تلقی می گردد.
انواع PLC ها
در صنعت PLC بیش از یکصد کارخانه با تنوع بسیار در طراحی و ساخت انواع مختلف PLC فعالیت میکنند. PLCها را میتوان از نظر اندازه، حافظه، تعداد ورودی/خروجی، وسعت عملیات (محلی یا وسیع) و … دستهبندی نمود. باید توجه داشت که برای ارزیابی قابلیت یک PLC باید ویژگیهای دیگری مانند پردازنده، زمان اجرای یک سیکل، سادگی زبان برنامهنویسی، قابلیت توسعه و … را در نظر گرفت.
PLCها با کاربرد محلی
کاربرد: کنترل سیستمهایی با حجم کوچک (تعداد ورودی و خروجیهای محدود) و برای کنترل همزمان تعداد کمتری از پروسهها یا کنترل دستگاههای مجزای صنعتی (به علت قابلیت محدودتر)،اغلب شرکتهای سازنده، این نوع PLCها را همراه دیگر PLCها به بازار ارائه میدهند ولی برخی از شرکتهای سازنده آنرا با نام میکرو PLC ارائه مینمایند. از جمله این نوع PLCها میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد:
- ZEN ساخت شرکت Omron ژاپن
- LOGO ساخت شرکت SIEMENS آلمان
- Zelio ساخت شرکت Telemecanique فرانسه
- Moeller آلمان
- LG کره
- PLCها با کاربرد وسیع
کاربرد: کنترل سایت کارخانهها.
معمولاً در صنایع بزرگ، PLCها در قسمتهای مختلف سایت کارخانه وجود داشته و کنترل محلی بر قسمتهای تحت پوشش خود انجام میدهند. سپس اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روشهای مختلف انتقال دادهها به اتاق کنترل مرکزی منتقل شده که در آن محل با استفاده از روشهای مختلف مونیتورینگ صنعتی، اطلاعات به را شکل گرافیکی تبدیل کرده و بر روی صفحه مانیتور نمایش میدهند. در این حال اپراتور تنها با دانستن روش کار با رایانه و بدون نیاز به اطلاعات تخصصی میتواند سیستم را کنترل کند.
از جمله معروفترین PLC ها از این خانواده را که میتوان نام برد عبارتند از:
- S7 و SIMATIC S5 شرکت SIEMENS آلمان
- شرکت OMRON ژاپن
- شرکت Telemecanique فرانسه
- شرکت Mitsubishi ژاپن
- شرکت LG کره
- شرکت Allen-Bradley آمریکا
- شرکت ABB سوئیس-سوئد
داشتن دیدگاه کاملی نسبت به تنوع PLC ها مهمترین موضوع در انتخاب و خرید یک PLC مناسب است؛ لذا در هنگام خرید باید به نکات زیر توجه کرد:
- تعداد ورودیها
- تعداد خروجیها
- تعداد فلگها
- تعداد شمارندگان (کانترها)
- تعداد تایمرها
- نوع فلگها و تایمرها
- اندازه حافظه
- سرعت اجرای برنامه SCAN TIME
- ارتباط ما و PLC
هر دستگاهی برای ارتباط با انسان نیاز به یک واسطه دارد، مثلا کامپیوتر واسطهاش زبان برنامه نویسی، کیبورد، موس، مانیتور و … می باشد.
این مورد برای PLC به دو صورت امکان پذیر است:
- ارتباط با متخصصین ارتباط با اپرتور
- ارتباط با متخصصین
همانگونه که در عنوان ها مشخص است در ارتباط نخست، متخصص به صورت کامل با PLC آشنا می باشد و عملا این شخص برنامهی مدنظر ما را نوشته است، ارتباط بین PLC و متخصص غالبا با استفاده از کامپیوتر صورت می پذیرد و هدف آن؛ طراحی برنامه، ویرایش برنامه، کنترل PLC، انجام کارهای تخصصی، تست و عیب یابی PLC و … می باشد.
- ارتباط با اپراتور
اما ارتباط نوع دوم برای یک اپراتور با دانش ابتدایی است، این شخص معمولا هیچگونه دانشی در ارتباط با PLC ندارد و هدف آن تنها تغییر برخی شرایط کاری (تغییر دمای پخت نان و …) می باشد، در این حالت ما باید یک سخت افزار به PLC اضافه نماییم تا این شخص بتواند به واسطه این دستگاه با PLC ارتباط برقرار نماید.
این دستگاه معمولا یک مانیتور لمسی به همراه تعدادی دکمه می باشد که آن را Human Machine Interface) HMI )می نامند.
مخفف عبارت Human Machine Interface است و به معنای واسطه بین انسان و ماشین می باشد. از آن برای مانیتور کردن و مشاهده پارامترهای دستگاههای صنعتی مثل PLC، اینورتر و…. استفاده می شود. HMI در واقع یک مانیتور LCD است که می توان آن را برنامه ریزی نمود و همچنین به کمک آن می توان پارامترهای مختلف را تغییر داده و سیستم را کنترل نمود.
### پایان خبر رسمی