، تهران , (اخبار رسمی): ژاپنیها معتقدند که آنچه بهدست آوردهاند، حاصل تغییر در نگرش بوده است و بر همین اساس، اگر فرآیند یادگیری منجر به تغییر در نگرش و بهتبع آن تغییر در رفتار نشود، در عمل هیچ دستاوردی به همراه نخواهد داشت. بر همین اساس تأکید داشتهاند که کایزن، یک تکنیک نیست، بلکه یک فرهنگ با رویکرد نگرشی در جهت تغییر در نگاه و باور است تا بر اساس آن تغییر در خود و پیرامون خود به دنبال بهبود مستمر باشیم.
هدف کلی کایزن سادهسازی و آسانسازی امور است که از طریق سه اصل 1- حذف 2- کاهش و 3- تغییر (موارد، شرایط، ابزارها، تکنیکها و … که در مسیر موفقیت و دستیابی به هدف انرژی و منابع مصرف میکنند، اما در مقابل کمکی در تحقق آنها به ما نمیکنند و یا حتی مانع ما هستند) اجرا میشود
«KAIZEN» یک لغت ژاپنی است که از دو قسمت KAI به معنی تغییر و ZEN به معنی بهتر تشکیل شده است، بر همین اساس KAIZEN را عموماً بهبود مستمر یا (continuous Improvement) تعریف میکنند. نکته حائز اهمیت این است که این تغییر در جهت بهبود پایانی نداشته و دائماً باید تکرار شود.
به طور کلی کایزن فرهنگ و شیوه مدیریت فردی و سازمانی است که به دنبال دستیابی به تحولات بزرگ از طریق اعمال تغییرات مداوم کوچک است.
اصول کایزن
هدف کلی کایزن سادهسازی و آسانسازی امور است که از طریق سه اصل 1- حذف 2- کاهش و 3- تغییر (موارد، شرایط، ابزارها، تکنیکها و … که در مسیر موفقیت و دستیابی به هدف انرژی و منابع مصرف میکنند، اما در مقابل کمکی در تحقق آنها به ما نمیکنند و یا حتی مانع ما هستند) اجرا میشود.
پیشنهاداتی برای اجرای کایزن در زندگی و کار:
- هر روز مطالعه کنید (تحولات بزرگ در صورت تداوم تغییرات مستمر کوچک اتفاق میافتند) شما با روزانه یک ساعت مطالعه میتوانید هفتهای یک کتاب و در سال 50 کتاب بخوانید.حال از خود بپرسید در طول 10 سال چه کسی میتواند در زمینه مطالعانی شما با شما رقابت کند؟!
- هر روز که فعالیت خود را شروع میکنید از خود بپرسید «چگونه میتوانم با اعمال تغییرات کوچک کارم را بهتر انجام دهم؟»
- هر روز اقدام کوچکی را در راستای تغییر در کارهای تکراری خود به کار ببندید.دائما خود را ارزیابی کرده و سعی کنید بهرهوری خود را از طریق حذف کارهای بیفایده، کم کردن کارهای کماثر و تغییر روشهای قدیمی و جایگزینی ابزارها و روشهای بهتر افزایش دهید.
- هر روز تکنیکها و مهارتهای جدیدی را بیاموزید و با تمرین و تکرار به آن مسلط شوید.نرمافزارهای حرفهای، زبانهای خارجی، گسترش شبکه همکاران، تعامل با همکاران و...)
- مدل آموزش T را در پیش بگیرید: امروزه برای موفقیت باید در کنار آگاهی و تسلط به حوزه کاری خود، در بسیار از حوزههای دیگر نیز مطالعه و دانش داشته باشیم.به گفته توماس هنری هاکسلی، «سعی کنید چیزی در مورد همه چیز و همه چیز در مورد چیزی بدانید.»
- هر سال یک مهارت عمده جدید را کاملا یاد بگیرید.اول هر سال برای خود هدف بگذارید تا در یک حوزه جدید وارد شوید و به آن تسلط کامل پیدا کنید.مانند یک زبان جدید، یک نرمافزار جدید، یک ساز موسیقی جدید، حرفه جدید، ورزش جدید، هنر جدید و … به یاد داشته باشید که «موفقیت انباشت تجمعی امتیازهاست» (مالکوم گلدول)، امتیازهایی که شما در طول بازهای از زمان برای خود جمع کردهاید.
- دید بلندمدت و کوتاهمدت را با هم ادغام کنید. پیتر دراکر، پدر علم مدیریت میگوید: «مردم از یک سال خود توقع بیش از اندازه دارند، ولی توانایی خود در طول 10 سال را نادیده میگیرند» و در نتیجه در هر دو صورت شکست میخورند.به عنوان مثال شخصی برای خود هدفی تعیین میکند که در طول یک سال حتماً کسبوکاری راهاندازی کند و از راه سود آن خانهای را هم خریداری کند.به احتمال زیاد این اتفاق نمیافتد.
- پیشنهاداتی برای اجرای کایزن در تحصیل و آزمون (کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا) مدت زمان مطالعه خود در طول روز را تدریجاً افزایش دهید. بسیاری از داوطلبان به یکباره مطالعه خود را با 8 یا 10 ساعت و یا بیشتر در روز آغاز میکنند و البته بعد از مدتی این روند دچار اختلال میشود و نتیجهای نمیدهد. بهتر است بسته به شرایط خود (کاری، درسی، هدفتان برای قبولی و …)مطالعه خود را از روزی بین 2 یا 4 ساعت شروع کنید، سپس در طول فرآیند مطالعاتی خود، به طور منظم هفتهای 15 دقیقه تا 30 دقیقه به این مدت اضافه کنید.
- هر روز سرعت مطالعه خود را بالا ببرید. اگر سرعت مطالعه شما در اوایل دوره مطالعاتی هر 4 دقیقه یک صفحه است، سعی کنید این سرعت را دائماً افزایش دهید تا به حدود یک صفحه در دقیقه برسید. (البته اندازه کاغذ، نوع سختی محتوا، اولین یا چندمین بار مطالعه، آشنایی قبلی با مبحث میتوانند در سرعت مطالعه اثرگذار باشند. این سرعت پیشنهادی برای مباحث مرتبط با شهرسازی در کتابی به قطع وزیری میتواند بسیار مناسب باشد.)
- زمانهای مطالعه خود را بشکنید. به جای 2 ساعت مطالعه پیوسته 4 تا 30 دقیقه مطالعه کنید و در هر 30 دقیقه 25 دقیقه مطالعه و 5 دقیقه استراحت داشته باشید. به یاد داشته باشید که همه موفقیتهای بزرگ تدریجی اتفاق میافتند.
- مطالب را تدریجی فرابگیرید. به فکر این نباشید که یک مبحث را به طور کامل مطالعه کرده، تمام تستهای آن را بزنید و سپس سراغ مباحث دیگر بروید، این اشتباهترین کار ممکن است. شما بایستی مطالب را به بخشهای کوچکتر تقسیم کرده و هر روز مقداری از هر مطلب را بخوانید.
- زبان خارجی خود برای آزمون را با همین شیوه یاد بگیرید. صبر داشته باشید و هر روز زمان مشخصی بین 1 تا 4 ساعت (بسته به جایگاه شما در فرآیند مطالعه، سطح زبان شما، زمان باقیمانده تا آزمون و …) برای یادگیری زبان انگلیسی صرف کنید.
- نگرش موفقیت را به صورت تدریجی در خود نهادینه کنید. ممکن است در ابتدا اعتماد به نفس کامل را نداشته باشید، فکر کنید دیگرانی هستند که از شما بهترند، شما دیر یاد میگیرید، دانشگاهی که در آن لیسانس خود را گرفتهاید دانشگاه خوبی نبوده است و ... بسیاری از آنها ساخته ذهن شما هستند، هر چند ممکن است برخی از آنها نیز واقعیت داشته باشند، اما در نقطه مقابل واقعیتهای به مراتب بزرگتر نیز وجود دارد؛ اینکه شما منحصربهفرد هستید، اینکه شما قادر به یادگیری هر چیزی هستید و … . مهم این است که در طول دوره آمادگی برای کنکور به این درجه از ایمان و اعتماد به نفس برسید که قبولی خود را حتمی بدانید. رسیدن به این نگرش با گوشزد و تلقین هر روزه نقاط قوت خود، بهبود مستمر شیوههای کار خود و اقدام هوشمندانه کاملاً امکانپذیر است.
- منابع را کم کنید. طبق اصول سهگانه شما باید خواندن منابع کماهمیت و بیاهمیت برای آزمون شهرسازی را کم کرده یا حذف کنید و صرفاً تمرکز خود را بر تسلط بر مهمترین منابع آزمون شهرسازی متوجه کنید.
در نهایت میتوان گفت که طبق نگرش کایزن، کلید تحول اساسی، بهبود مستمر در نگرش، ابزارها، شیوهها، کارها و اقدام کوچکی است که هر روز صورت میگیرد. همانطور که فرآیند بهتر شدن انتها ندارد، کایزن نیز یک رویکرد دائمی در زندگی است.
### پایان خبر رسمی