، تهران , (اخبار رسمی): امسال ششمین جشنواره بینالمللی فیلم سبز در دو بخش اصلی شامل بخش رقابت بینالمللی سینمایی و هنرهای تجسمی برگزار میشود. همچنین بخش غیر رقابتی جشنواره هم شامل کارگاهها، سمینارها و همایشهای مرتبط با محیط زیست و «دیزاین سبز» خواهد بود.
جشنواره بینالمللی فیلم سبز ایران الان تنها جشنواره محیط زیستی سبز خاورمیانه به شمار میرود که در سطح وسیعی برگزار میشود.
به گزارش دبیرخانه جشنواره دوسالانه فیلم سبز و به نقل از نشریه بامدادجنوب، هنر ابزاری است که به کمک آن میتوان بسیاری از مسائل و دغدغهها را منتقل کرد. یکی از مقولههایی که همیشه از اهمیت ویژهای برخوردار است، حوزه محیط زیست و حفاظت از آن است که سالهاست بهدلیل تغییرات جوی، رشد فزاینده صنایع کوچک و بزرگ، تغییرات زیستمحیطی و... تهدید میشود و بسیاری از این تهدیدات هم از سوی انسانها صورت میگیرد که البته بیشتر آنها هم از روی ناآگاهی یا سهلانگاری است.
بنابراین میطلبد که برای حفظ محیط زیست و بقای آن فرهنگسازی شود، آموزش داده شود و در این مسیر هنر میتواند به عنوان یک ابزار کارآمد در زمینه آموزش افراد و فرهنگسازی موثر واقع شود. از همین رو، سازمان حفاظت محیط زیست از سال 77 با راهاندازی جشنواره بینالمللی فیلم سبز کوشید به کمک فیلمهای کوتاه و بلندی که در حوزه محیط زیست و حفاظت از آن تولید شدهاند، به فرهنگسازی بپردازد و مردم را از تهدیدات و مشکلاتی که گریبان این حوزه را گرفته، آگاه سازد تا از این طریق افراد جامعه را بیشتر در بطن ماجرا قرار بدهد و به کمک آن کارآمدتر و موثرتر به حفظ و احیای زیست بوم جانوری و گیاهی و سایر حوزههای محیط زیست کشور بپردازد.
تاریخچه جشنواره فیلم سبز:
چهار دوره جشنواره فیلم سبز تا سال 84 برگزار شد اما با روی کار آمدن دولت بهار (نهم و دهم) برگزاری آن متوقف شد و در این سالها بهدلیل سوءمدیریت مسوولان در حوزه محیط زیست آسیبهای گاه جبرانپذیری (نظیر خشک شدن دریاچه ارومیه و...) به این حوزه حیاتی وارد شد که اکنون برطرف کردن بسیاری از این آسیبها هزینههای هنگفتی برای کشور در بردارد. با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، دوباره مسوولیت حفاظت از محیط زیست به معصومه ابتکار (رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در دورههای هفتم و هشتم) سپرده شد تا با همراهی کارشناسان صاحبنظر، موسسات مردمنهاد و کمپینهای مردمی در حوزه محیط زیست اقدامات موثری صورت بگیرد و این حوزه را از خطراتی که همواره حیات آن را تهدید میکند، مصون بدارد. کار بسیار سختی است و در اینجا میطلبد همه قشرهای جامعه بهویژه هنرمندان و جوانان در حوزه فرهنگسازی و آگاهیبخشی به کمک این سازمان بیایند، چراکه زبان هنر یک زبان جهانی است و برای همه قابل درک است. خوشبختانه هنرمندان بوشهری همواره در حوزه حفاظت از محیط زیست بسیار مستعد و توانمند ظاهر شدهاند و در بیشتر آثار خود به این حوزه چه به صورت محسوس و چه به صورت نامحسوس توجه دارند. جشنواره بینالمللی فیلم سبز هم که فعالیت خود را با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید آغاز کرد، امسال وارد ششمین دوره خود میشود که بخش ملی این جشنواره امسال هم مانند سال گذشته در استانها همزمان با تهران به مدت یک هفته برگزار میشود، در بوشهر هم دبیرخانه این جشنواره اکنون راهاندازی شده و کار خود را آغاز کرده است، این در حالی است که این استان سال گذشته به عنوان استان برتر این جشنواره برگزیده شد و آثار سیدرضا صافی و تییام یابنده، دو کارگردان مطرح هماستانی در این جشنواره حضور داشت.
جشنواره فیلم سبز از زبان مدیران:
حسین دلشب، مدیرکل اداره حفاظت محیط زیست استان بوشهر و مسوول ششمین جشنواره فیلم سبز در استان به بامداد جنوب گفت: با توجه به اینکه فعالیتهایی چون فوتبال و سینما بسیار پرطرفدار هستند و مخاطبان فراوانی را به خود جذب کردهاند، سازمان حفاظت محیط زیست با توجه به تاثیرگذاری و پر مخاطب بودن هنر سینما و صنعت فیلمسازی اقدام به راهاندازی جشنواره فیلم سبز کرد تا با توجه به شرایط خاص اقلیمی، خشکسالی، تغییرات اقلیمی و... به کمک فیلمهای کوتاه و بلند مساله محیط زیست و حفاظت از آن را فرهنگسازی کند که خوشبختانه در این سالها در قالب این جشنواره شاهد تولید فیلمهای تاثیرگذار و پرمحتوا بودیم.
وی در ادامه با بیان اینکه متاسفانه برگزاری این جشنواره در دولت نهم و دهم متوقف شد، افزود: اما با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید بار دیگر جشنواره کار خود را آغاز کرد اما در دوره یازدهم هم با توجه به شرایط جامعه متاسفانه کشور به سمت اقتصاد پیش رفت، در حالی که اقتصاد فقط یک رکن جامعه را تشکیل میدهد و اگر ما میخواهیم که به توسعه پایدار دست یابیم باید به مقولههای مهمی چون محیط زیست، شرایط اجتماعی و فرهنگی جامعه هم توجه داشته باشیم که غافل شدن از هر کدام از این بخشها آسیبرسان است.
وی با تاکید بر اینکه بنابراین انتقال مباحث آموزشی از طریق هنر تاثیرگذارتر خواهد بود، خاطرنشان کرد: چراکه هنر از بعد زیباشناختی میتواند پیامها را موثرتر به مخاطب منتقل کند، حال شما میبینید که در فضای مجازی با یک کلیپ یا فیلم کوتاه میتوان یک پیام بزرگ را به مردم منتقل کرد و تاثیر گذاشت. خوشبختانه بهدلیل یکسری تغییرات مثبت سواد بصری جامعه ارتقا یافته است که این اتفاق کمک بزرگی به حوزه فرهنگسازی میکند.
مسوول ششمین جشنواره فیلم سبز در استان بوشهر در پایان با اشاره به اینکه سال گذشته این جشنواره همزمان با سراسر کشور در سالن سینما کانون بوشهر به مدت یک هفته برگزار شد، گفت: خوشبختانه این جشنواره با استقبال خوبی بهخصوص از سوی اهالی هنر روبهرو شد، به گونهای که بسیاری از هنرمندان پس از تماشای فیلمها نقد بر آن مینوشتند و به اظهار نظر میپرداختند. امسال هم این جشنواره در دو بخش اصلی در استان برگزار خواهد شد و البته بخش جنبی هم دارد. بنابراین دبیرخانه جشنواره با مسوولیت اسماعیل حساممقدم راهاندازی و اعضای آن هم مشخص شده است، امیدوارم هنرمندان هماستانی هم در حوزه فیلم و هم در بخش هنرهای تجسمی با موضوع محیط زیست و حفاظت از آن حضوری درخشانی در این دوره داشته باشند. البته در این دوره تلاش داریم هر روز یک ویژهنامه از نقد فیلمها و اخبار مربوط به جشنواره داشته باشیم.
گفتههای دبیر اجرایی جشنواره:
دبیر اجرائی ششمین جشنواره بینالمللی فیلم سبز که به بوشهر سفر کرده بود، در خصوص احیای این جشنواره به بامداد جنوب گفت: مهمترین دلیل آن اهمیت فرهنگسازی در خصوص حفظ محیط زیست بود، چون هنرمندان فراوانی در حوزه محیط زیست و حفاظت از آن فیلم تولید کرده بودند، بنابراین باید جایی برای حمایت از این آثار وجود میداشت و با آمدن دوباره خانم ابتکار به سازمان حفاظت محیط زیست این جشنواره احیا شد البته این بار در سطح بینالمللی مطرح شد و توانستیم پس از موفقیت برجام و تحریمها، این جشنواره را در شبکه جهانی جشنوارههای محیط زیستی ثبت کنیم و الان ایران جزء شبکه جهانی محیط زیست درآمده است که 32 کشور (شامل تعدادی از کشورهای اروپایی، امریکایی و آسیایی و غنا از افریقا) در آن عضویت دارند. جشنواره بینالمللی فیلم سبز ایران الان تنها جشنواره محیط زیستی سبز خاورمیانه به شمار میرود که در سطح وسیعی برگزار میشود.
مهدی توحیدپور در ادامه در خصوص اهداف برگزاری این جشنواره توضیح داد: مهمترین هدف ما از برگزاری این جشنواره تشویق هنرمندان به فیلمسازی و توجه به اهمیت حوزه محیط زیست و حفاظت از آن است. دومین هدف این است که مردم به کمک این ساختار فرهنگی که در طول یک هفته برگزار میشود، به ارزش حفظ محیط زیست بیشتر پی ببرند و در واقع فرهنگسازی اتفاق بیفتد و اما از همه مهمتر مسوولان و کارگزاران اصلی کشور را که در واقع هدف اصلی این جشنواره هستند، پای کار بیاورد و توانمند سازد تا در زمینه فرهنگی در حوزه محیط زیست موثرتر ظاهر شوند. همچنین یک مساله دیگر هم این است که ما به کمک این جشنواره یک متریال بهدست میآوریم که در طول سال از آنها در قالب یک پکیج آموزشی در مراکز دانشگاهی و مدارس در زمینه آموزش و فرهنگسازی استفاده میکنیم.
بخشهای جشنواره بینالمللی فیلم سبز:
توحیدپور در خصوص بخشهای مختلف این جشنواره هم بیان کرد: ششمین جشنواره بینالمللی فیلم سبز در دو بخش اصلی شامل بخش رقابت بینالمللی سینمایی (فیلم داستانی بلند و کوتاه، فیلم مستند بلند و کوتاه، سینمای تجربی و پویانمایی) و بخش رقابت بینالمللی هنرهای تجسمی (گرافیک، تصویرسازی، کاریکاتور، عکاسی، هنرهای مفهومی و ویدئو آرت) برگزار میشود. همچنین بخش غیررقابتی جشنواره هم شامل برگزاری کارگاهها، سمینارها و همایشهای مرتبط با موضوعات فرهنگی، هنری و آموزشی (شامل برگزاری پنج کارگاه تخصصی با موضوعات «شهر پایدار»، «انرژیهای پاک»، «گردشگری پایدار»، «اقتصاد سبز» و «دیزاین سبز»)، برپایی نمایشگاه آثار هنرهای تجسمی و جمعآوری و نمایش آثار بینالمللی مربوط به مبحث «دیزاین سبز» برای نخستینبار در ایران و بخش جنبی هم شامل پخش فیلم و کلیپ (شامل فیلمها و کلیپهای منتخب کودکان و نوجوانان، فیلمها و کلیپهای منتخب با موضوع گردشگری پایدار، فیلمهای منتخب محیطبانان و فیلمهای منتخب صنایع و خدمات در مورد اقدامات محیط زیستی آنها) و بخش معرفی و فعالیت کمپینها، سازمانهای مردمنهاد و طرحهای مشارکتی با موضوعات محیط زیست برگزار میشود.
توحیدپور همچنین موضوع محوری ششمین جشنواره بینالمللی فیلم سبز را «اقتصاد سبز» با تمرکز بر «گردشگری پایدار»، «شهر و حمل و نقل پایدار» و «انرژیهای پاک» معرفی کرد و افزود: این جشنواره در دوره گذشته در 71 سالن در سراسر کشور برگزار شد اما امسال در نظر داریم که آن را در صد سالن به نمایش بگذاریم. جشنواره امسال از 31 تیرماه تا 6 مردادماه بهصورت بینالمللی برگزار میشود که در حال حاضر از 40 کشور دنیا آثار خوبی دریافت کردهایم و در داخل کشور هم تاکنون تعداد زیادی آثار دریافت کردیم، البته هنرمندان سراسر کشور فرصت دارند تا 15 خردادماه آثار خود را به دبیرخانه جشنواره ارسال کنند و انشاءالله آثار منتخب پس از بازبینی از سوی هیات داوران بازبینی اعلام خواهد شد.
دبیر اجرائی ششمین جشنواره بینالمللی فیلم سبز با اشاره به اینکه شورای سیاستگذاری جشنواره متشکل از معصومه ابتکار، سیدمحمد مجابی، مجید فدایی، فرهاد توحیدی، مهدی توحیدپور، مزدک میررمضانی، رضا کیانیان، مرضیه برومند، حجتالااسلام محمدعلی زم، فریبا ابتهاج و فاطمه محمدی سال گذشته با توجه به خشکسالی و بیآبی در کشور موضوع جشنواره را سال گذشته «بحران آب» انتخاب کردند، خاطرنشان کرد: خوشبختانه مشارکت استانها در جشنواره پارسال بسیار پررنگ بود و اما استان بوشهر واقعا تا الان در این جشنواره با ما همکاری بسیار خوبی داشته، چراکه هنرمندان بوشهری در حوزه محیط زیست بسیار نمونه هستند، چون بوشهر هم از نظر زیستبوم جانوری و گیاهی و هم از نظر صنعتی از مناطق حساس کشور به شمار میرود و همینطور نگاهی که مردم بوشهر به محیط زیست، صنعت و زندگی دارند، نگاه متفاوتی است. از همین رو، این استان سال گذشته موفق شد رتبه برتر جشنواره فیلم سبز را در میان استانهای کشور کسب کند.
توحیدپور در پایان در خصوص تم ششمین جشنواره بینالمللی فیلم سبز ایران بیان کرد: تم جشنواره امسال نقوشی از تمدن بینالنهرین تا شهر سیلک را در بر میگیرد، در واقع در این تم تلاش شده است تنوع زیست محیطی ایران از قرون ابتدایی ایران باستان تا کنون نشان داده شود. در این تم تمام المانها و الهههایی نظیر الهه آب، الهه کشاورزی و... که از قدیم در فرهنگ ما حضور داشته، منعکس شده است و کار طراحی این تم هم برعهده ساعد مشکین، گرافیست بنام کشور بوده است.
### پایان خبر رسمی