، تهران , (اخبار رسمی): محل قرارگیری مجرای فیستول متفاوت است، به همین دلیل انواع فیستول مقعدی وجود دارد که با رعایت رژیم غذایی و پرهیز از مواد مخدر و ... میتوان از آن پیشگیری کرد.
فیستول مقعدی در اثر عواملی رخ میدهد که کنترل آنها از توان خارج است
عوامل تشدید کننده انواع فیستول مقعدی و راه های پیشگیری از این بیماری
انواع فیستول مقعدی در نتیجه یک ارتباط غیرطبیعی میان های مختلف ناحیه مقعد و پوست ناحیه اطراف آن ایجاد میشوند. این اتصال غیرطبیعی از طریق مجرایی باریک با شکل و اندازههای گوناگونی به سطح پوست اطراف ناحیه مقعد راه باز میکند و با خروج چرک و ترشحات بدبو همراه است.
شکل و محل قرار گیری مجرای فیستول متفاوت است و به همین دلیل فیستول مقعدی را به انواع مختلفی دستهبندی میکنند. در این قسمت انواع فیستول معرفی خواهد شد و عوامل تشدید کننده این بیماری و راههای پیشگیری از آن در ادامه بیان میشود.
تمامی انواع فیستول مقعدی در یک دسته بندی کلی بر اساس سادگی و پیچیدگی نوع اتصال و محل قرارگیری آن به انواع مختلف زیر تقسیم میشود.
فیستول اکسترا اسفنکتریک که از قسمت راست روده به سمت پایین شروع میشود و مجرای آن به پوست اطراف ناحیه مقعد میرسد.
فیستول سوپر اسفنکتریک که از بین عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی مقعد شروع و به سمت بالا حرکت میکند و کانال آن در فاصله ای در حدود یک اینچ با خروجی مقعد به سطح پوست میرسد.
فیستول ترانس اسفنکتریک که منشا آن از بین عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی مقعد شروع میشود و مجرای آن با عبور از عضله اسفنکتر خارجی به پوست اطراف ناحیه مقعد میرسد.
فیستول اینتر اسفنکتریک که آغاز آن از بین عضلات اسفنکتر داخلی و خارجی مقعد است و با عبور مجرا از عضله اسفنکتر داخلی در نزدیکترین قسمت به خروجی مقعد در سطح پوست به پایان میرسد.
فیستول زیر مخاطی که به صورت سطحی از زیر مخاط مقعد عبور میکند.
عوامل تشدید کننده فیستول مقعدی
انسداد غدههای اطراف کانال مقعد منجر به ایجاد آبسه و عفونت میشود. تجمع چرک و عفونت به مرور زمان کانالی باریک را از خود به جای میگذارد و در نهایت منجر به ایجاد فیستول مقعدی میشود. این که چه چیزی باعث ایجاد چنین تغییری در این غدهها میشود هنوز به طور کامل مشخص نشده است ولی مطالعات پزشکان نشان میدهد که برخی عوامل و شرایط وجود دارند که زمینه را برای ایجاد فیستول مقعدی و وخیمتر شدن آن مستعدتر میکنند. این عوامل و خط قرمزها که به عنوان عوامل تشدیدکننده فیستول مقعدی شناخته میشوند به شرح زیر است:
- ابتلا به برخی سرطانها مثل سرطان روده و رکتوم
- ابتلا به انواع بیماریهای گوارشی و رودهای مانند کرون روده و دیورتیکولیت
- زخمهای ناشی از اجابت مزاج به خصوص در مواقع دفع مواد تیز و سفت مانند استخوان ماهی
- تزریق برای درمان بواسیر داخلی
- بواسیر بیرون زده
- آسیبهای ناشی از تنقیه
- انواع آبسه های مقعد
- برخورد جسم تیز و سخت با مقعد
- انواع عفونتهای گسترده در سطح بدن مانند ایدز
- ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن
راههای پیشگیری از فیستول مقعدی
فیستول مقعدی در اثر عواملی رخ میدهد که کنترل آنها از توان فرد خارج است و هیچ گزینه مشخصی برای پیشگیری از فیستول مقعدی وجود ندارد ولی بر اساس یک قاعده کلی با انتخاب رژیم غذایی سالم و پیروی از سبک زندگی صحیح شاید بتوان تا حد زیادی احتمال ایجاد فیستول مقعدی را کاهش داد. در کل رعایت نکات و توصیههای زیر در زندگی میتواند در برابر بسیاری از بیماریها و عوارض محافظت کند.
- نوشیدن 8 الی 9 لیوان آب در طول روز میتواند در جلوگیری از یبوست بسیار موثر باشد.
- رژیم غذایی پر فیبر مثل میوهها و سبزیجات تازه بدن را در بهترین وضعیت سلامتی قرار میدهد.
- رعایت بهداشت فردی
- توجه به یبوست و درمان سریع آن
- انجام ورزش و تحرک کافی در طول روز
- جلوگیری از برقراری رابطه جنسی مقعدی
- پرهیز از مصرف مواد مخدر و نوشیدنیهای الکلی
### پایان خبر رسمی