، تهران , (اخبار رسمی): شیاف گلیسیرین نوعی داروی مسهل بوده که با اتساع مقعد سبب القای و تحرک حس دفع میشود و یکی از داروهای پرکاربرد در درمان بواسیر است.
بیماری بواسیر یا همان هموروئید شایعترین عارضه مقعدی است. بواسیر در اثر گشاد شدن و کشیدگی عروق در ناحیه مقعد پدید میآید. این بیماری موجب تورم و لمس زائدههای گوشتی بیرون زده از مقعد میشود. از دیگر نشانههای هموروئید میتوان به خارش، سوزش، درد مقعد، خونریزی و حس ناکامل بودن دفع اشاره کرد. از دلایل پدید آمدن این بیماری اعمال فشار به مقعد در اثر عوامل متعددی مانند یبوست مداوم، زایمان، بارداری، رابطه جنسی مقعدی و بلند کردن اجسام سنگین و … است.
اولین خط از درمان بواسیر رعایت درمانهای خانگی و نیز درمانهای دارویی است. اگر این مرحله بدون تاخیر شروع شود، میتواند تاثیرات مثبتی در درمان بیماری داشته باشد.
یکی از داروهای پرکاربرد در درمان بواسیر، شیاف گلیسیرین است که در ادامه بررسی شده است:
شیاف گلیسیرین
شیاف گلیسیرین با نام تجاری Fleet Baby lax شناخته میشود. این دارو که از آن با نام شیاف لاکساتور نیز یاد میشود، نوعی داروی مسهل است. این شیاف با اتساع مقعد سبب القای و تحرک حس دفع میشود. یکی دیگر از تاثیرات این دارو جذب آب درون کولون است. همچنین یکی از مهمترین کاربردهای این شیاف درمان یبوست است.
طرز استفاده از شیاف گلیسیرین
برای استفاده از این شیاف باید به یک سمت بدن خود دراز کشید و بعد از شستن و ضدعفونی کردن دستها، شیاف را عمیقاً وارد مقعد کرد. بعد از قرار دادن شیاف لازم است حداقل برای 15 دقیقه دراز کشید.
جذب این دارو بسیار اندک است و بعد از 15 ساعت تاثیرات خود را نشان میدهد. جذب این دارو موضعی بوده و از طریق مقعد دفع میشود. مصرف این شیاف باید هر 24 ساعت یکبار باشد.
مصرف این شیاف در مبتلایان به هموروئید میتواند به کاهش درد بیمار و تخفیف علائم او کمک کند و با برطرف کردن یبوست در جلوگیری از تشدید بیماری موثر است.
مصرف شیاف گلیسیرین در بارداری
از آنجایی که این دارو جذب بسیار اندکی داشته تاثیری بر جنین ندارد و مصرف آن در دوران بارداری شایع است. از آنجایی که تا به حال هیچ گزارشی مبنی بر تاثیرات منفی این شیاف دریافت نشده است استفاده از آن در دوران بارداری منع ندارد. با این حال بهتر است قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کرد. مصرف این دارو در دوران شیردهی توصیه نمیشود زیرا ممکن است از طریق شیر مادر وارد بدن نوزاد شود.
مصرف شیاف گلیسیرین در کودکان
استفاده از شیاف گلیسیرین در کودکان راه حل مناسبی برای جایگزینی آن با چرب کردن شکم کودک و یا عضو تناسلی آن است. زیرا چرب کردن شکم سبب درد معده و چرب کردن عضو تناسلی موجب عفونت میشود.
این دارو را میتوان بدون نسخه برای کودک تهیه و استفاده کرد اما باید نوع مناسب برای سن کودک تهیه شود. مصرف این شیاف در کودکان زیر 2 سال ممنوع است.
عوارض شیاف گلیسیرین
مصرف شیاف گلیسیرین در برخی افراد ممکن است با عوارضی همراه شود که اغلب موقتی هستند، این عوارض عبارتند از :
- سردرد و سرگیجه
- درد و تحریک پذیری
- احساس تشنگی مداوم
- تهوع
- استفراغ و اسهال
- گرفتگی عضلات
- افزایش قند خون
- گلیکوزوری خفیف ( پیدایش گلوکز در ادرار )
در صورت بروز هر یک از این علائم مصرف دارو را قطع و با پزشک در این باره مشورت شود.
موارد منع مصرف
افرادی با شرایط زیر باید از مصرف شیاف گلیسیرین بپرهیزند :
- حساسیت به داروی گلیسیرین
- اختلالات کبد و کلیه
- جراحی شکم
- سالمندان
- بیمارانی که در دوره نقاهت پس از جراحی رکتوم قرار دارند.
- بیماری دیابت
- انسداد روده
- درد شکم
### پایان خبر رسمی