اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
کد: 139808114182912608

ورق روغنی چیست؟

کد: 139808114182912608

http://bit.ly/2Cs5BZC

، تهران , (اخبار رسمی): ورق‌های فلزی به دو دسته کلی ورق‌­های نورد سرد و ورق‌­های نورد گرم تقسیم می‌­شوند. به ورق‍‌­هایی که با روش نورد سرد ساخته می­‌شوند ورق روغنی می‌­گویند. ورق­‌های روغنی دارای ضخامت­‌های مختلفی از ۰٫۳۰ میلی‌متر تا ۰٫۳ میلی‌متر هستند.

ورق روغنی
ورق روغنی چیست؟

در تکنولوژی ساخت ورق­‌های روغنی ورق­‌هایی با ضخامت بالا به ورق­‌هایی با ضخامت کم نورد می­‌شوند به دلیل بهره‌گیری از روش نورد سرد، ظاهر این ورق‌ها بسیار عالی هستند و معمولا در قسمت‌های ظاهری وسایل استفاده می­‌شوند.

در فرایند تولید ورق‌های فولادی، کلیه ورق‌ها از اسلب به صورت نورد گرم تولید می‌شوند، به صورتی که اسلب داخل کوره پخت نورد تا ۱۲۰۰ درجه حرارت می‌بیند سپس وارد خط تولید شده و توسط غلتک به ضخامت‌های کمتر تبدیل می‌شود. به فرآیند بالا، نورد گرم گفته می‌شود.

برای تولید ورق‌های روغنی که در اصطلاح ورق سرد نامیده می‌شود. کویل ورق گرم که سرد شده توسط غلتک و کشش به ضخامت های کمتر تبدیل می‌شود. در این فرآیند جهت تمیزتر شدن و سطح صاف داشتن ورق‌ها، مواد اسیدی جهت دوده‌زدایی و سرباره‌زدایی به ورق‌ها اضافه شده و در نهایت در خط تولید سطح آن روغن‌پاشی می‌شود.

در فرایند تولید ورق‌های روغنی اصولا ورق‌های سیاه با ضخامتی بیشتر از ضخامت نهایی که قرار است روغنی شود وارد خط تولید شده و با توجه به کنش‌های رخ داده که در بالا توضیح داده شد تبدیل به ورق روغنی می‌شود.

انواع ورق روغنی شامل ورق روغنی معمولی، ورق روغنی نیمه کشش و ورق روغنی فوق کشش است.

ورق روغنی سرد:

ورق فولادی سرد نام دیگری از ورق روغنی سرد است. این نام بیشتر در بازار تجارت ورق‌های فلزی به گوش می‌­رسد و در ساخت و ساز و ساختمان­‌ها کاربرد دارد، که از روش نورد سرد تولید می­‌شود. طراحان و معماران ساختمانی از ورق­‌های روغنی سرد در طراحی سازه­‌هایی مقاوم استفاده می­‌کنند چرا که این ورق­‌ها در مقابل فشار­های سخت مقاوم هستند. ویژگی منحصر به فرد این ورق­‌ها این است که با وجود متریال کم قدرت تحمل وزن­‌های زیادی را دارد. ورق‌های روغنی سردی که در بازار وجود دارند دارای عرض استاندارد ۱۰۰ و ۱۲۵ سانتی‌متر است و قطر آنها ۳۰ صدم میلی‌متر تا ۳ میلی‌متر متغیرهستند. ورق­‌های روغنی سرد در واقع پایه ساخت ورق­‌های گالولنیزه هستند.

مزایای ورق‌های روغنی سرد  شامل قدرت تحمل بی نظیر، فشار وزن­‌های بالا، تولید ارزان و سریع، حفظ شکل خوددر حین عملیات پردازشی، اندازه‌­های مختلف و تنوع رنگ است

کاربرد ورق‌های روغنی به شرح زیر است:

ورق‌های روغنی از پرکاربردترین انواع ورق در صنعت و ساختمان است.

ورق روغنی در مصارف ساختمانی همچون بدنه پروفیل‌های ساختمانی و پروفیل‌های مبلی، در ضخامت‌های پایین در ساخت درب و پنجره کاربرد دارد.

در ساخت رادیاتورهای گرمایشی منزل، ساخت کلیه لوازم خانگی برقی مثل یخچال، اجاق گاز، فریزر، ماکروفر، ساخت بدنه کابینت و  انواع قفل و یراق مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ورق روغنی در صنایع دیگر همچون بدنه خودرو، ساخت انواع قطعات خودرو، تابلوسازی، انواع قطعه سازی‌های صنعتی و مخازن سوخت و آب و … کاربرد دارد.

انواع ورق­‌های روغنی سرد:

انواع ورق­‌های روغنی براساس نوع آلیاژ مصرفی و عملیات حرارتی شامل ورق‌های نورد سرد معمولی (ST12)، ورق‌های نورد سرد نیمه کشش (ST13)، ورق‌های نورد سرد فوق کشش (ST14) و انواع ورق‌های روغنی براساس سایز و ابعاد به ابعاد ورق‌های روغنی ۱٫۱۸۳۰ میلی متر، ورق­‌های روغنی ۲٫۲۴۴۰ میلی متر و ورق­ های روغنی ۳٫۳۰۵۰ میلی متر تقسیم می‌شود.

انواع آلیاژهای ورق روغنی:

ورق روغنی ST12:

این نوع ورق روغنی اصطلاحا ورق‌های کششی نامیده می‌شده و پرکاربردترین نوع روغنی است. این ورق‌ها جهت مصارف ساختمانی و صنعتی جهت ساخت سازه‌های مختلف کاربرد فراوان دارد.

ورق روغنی ST13:

ورق روغنی نیمه کشش، این ورق‌ها جهت ساخت سازه‌های صنعتی و ساختمانی که نیاز به پرس‌کاری دارد مورد استفاده قرار می‌گیرد، ورق‌های ST13 برای سازه‌های پرس‌کاری شده با عمق کم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ورق روغنی ST14:

ورق روغنی فوق کشش: این ورق‌ها جهت مصارف پرس‌کاری عمیق مورد استفاده قرار می‌گیرند.

ورق روغنی ST14 ساختار نرم‌تری نسبت به ورق‌های ST12 , ST13 داشته و پر مصرف‌ترین نوع ورق در صنعت خودروسازی است.

نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که ورق‌های روغنی دارای تاریخ مصرف بوده و نوع ST12 آن حداکثر تا ۱۸ ماه و نوع ST13 ،ST14 حداکثر ۶ الی ۸ ماه پس از تولید ساختار خود را جهت عملیات کارگاهی حفظ می‌کنند. پس از اتمام تاریخ مصرف این ورق‌ها جهت پرس‌کاری مناسب بوده و در صورت پرس‌کاری پاره می‌شود.

بهترین زمان مصرف جهت ورق‌های روغنی از تاریخ تولید تا زمان‌های مندرج در این متن بسته به نوع آلیاژ آن است.

فرآیند تولید ورق روغنی:

برای تولید ورق­‌های روغنی از ورق­‌های سیاه با ضخامت بالاتر استفاده می‌شود. مثلا برای تولید ورق روغنی دو میلی‌متری ورق سیاه ۳ میلی‌متری استفاده می­‌شود. برای ساخت این ورق‌ها، ورق‌های سیاه را با اسید می­‌شویند تا پولک­‌های سیاه روی آن از بین برود. ورق‌های روغنی براساس عناصری که در ساخت آنها به کار رفته است دارای ویژگی­‌های مختلفی هستند.

تکنولوژی هیدرو فرمینگ Hydro forming ورق‌­های روغنی:

تکنولوژی هیدروفرمینگ اولین بار پیش از جنگ جهانی دوم مورد استفاده قرار گرفت و در سال‌­های ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ پیشرفت‌های فراوانی کرد از این روش در ساخت قطعات هواپیما و خودرو استفاده می­‌شود.

ساخت و حمل ورق های روغنی بزرگ:

ورق‌های روغنی که ۳۰ تا ۴۵ فوت طول دارند، نه تنها در هنگام ساخت برای کارخانه تولیدکننده باعث چالش‌هایی می‌شوند، بلکه همچنین برای حمل نیز با روش‌های خاص خود قابل حمل هستند. بسته به قطر و ضخامت ورق روغنی، به عنوان صفحه از طریق غلتک‌هایی بزرگ تشکیل می‌شود و در این هنگام اگر به درستی پشتیبانی و شکل داده نشود تحت نیروی جاذبه به یک صفحه مستطیل مستقیم ورق فولادی روغنی تبدیل می‌شود و هیچ شکل و انحنای خاصی نخواهد داشت.

با استفاده از اتصالات کف کارگاه، در طول نورد ورق روغنی، ورق روغنی نگه داشته می‌شود، اما برای حمل آنها به مجموعه‌ای کارآمدتر نیاز است. یک راه حل برای حل این مسئله این است که از یک دستگاه برای پشتیبانی از صفحه در کارگاه استفاده شود، یا از بالا با یک جرثقیل، و از پایین با یک غلتک کمکی استفاده شود. برخی از رول‌های صفحه‌ای ورق‌های روغنی دارای غلطک‌های پشتیبانی شده در قاب برای این منظور هستند.

با این حال، هنگامی که کار ساخت صفحات ورق‌های روغنی پایان می‌یابد، مسئله این است که آنها چگونه بدون خمش و شعاع خاصی حمل شوند. برای این منظور وسط یک ورق محافظ قرار می‌گیرد تا اطمینان حاصل شود که ورق روغنی شکل خود را از دست نمی‌دهد. این صفحه عمود بر سقف کارگاه قرار می‌گیرد.

به همین ترتیب، دو پایه ساخته شده را می‌توان در کف کارگاه مسطح و تثبیت کرد. در این مورد، ورق روغنی بر روی تریلر قرار می‌گیرد تا به سقف کارگاه بالا کشیده شود.

ذکر این نکته ضروری است که مهم‌ترین عامل در ساخت، شکل‌دهی و حمل ورق‌های روغنی بزرگ، ایمنی است. مسئولیت این که همه تجهیزات در رول، پله، جرثقیل، زنجیر، بست، پشتیبانی و غیره مناسب شرایط کار کنند و همه اپراتورها به دنبال روش‌های ایمنی مناسب باشند بسیار مهم و حیاتی است.

فرآیند مناسب ساخت و حمل و نقل ورق‌های روغنی می‌تواند تعداد جوش در یک پروژه را کاهش دهد، می‌تواند یک محصول زیباتر را فراهم آورد، و به این صورت در بسیاری از کاربردهای ورق روغنی صرفه‌جویی در وقت و هزینه را به دنبال داشته باشد.

علاقه‌مندان به کسب اطلاعات بیشتر می‌توانند به سایت بازرگانی مهزیار فولاد صنعت به آدرس mahzyar.net، تامین‌کننده انواع ورق روغنی در آلیاژهای مختلف در ایران مراجعه کنند.

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

شرکت مهزیار فولاد صنعت

ورق استیل شرکت بازرگانی مهزیار فولاد صنعت تامین کننده انواع ورق استیل دکوراتیو و پانچ شده جهت مصارف ساختمانی و صنعتی ، ورق های استیل نسوز در ایران . به آلیاژی که پایه آن آهن است و کمتر از 2% کربن دارد استیل میگویند . ورق استیل ورقی با خاصیت فلز استیل است که دارای ویژگی های براقی ، زیبایی ، سطح صاف ، عدم خوردگی و زنگ زدگی است . تولید ورق استیل در ابعاد ، اندازه های مختلف و قطعات به صورت مربع و مستطیل صورت میگیرد و در نهایت به صورت رول و شیت عرضه میگردد.

اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
منتشر شده در سرویس:

صنعت و تولید