، قم , (اخبار رسمی): شرح مفصل و دقیق قصیده تائیه ابن فارض یکی از شاهکارهای عرفان اسلامی و بیانگر سیر عرفانی و سلوک منظم به سوی سرمنزل مقصود و مقام قرب الهی است. مؤلف با نقل هر بخش از تأئیه ابنفارض به بررسی مفردات و تطبیق آن بر این مباحث و تبیین مراتب ذات و صفات و مراتب وجودی انسان و عوالم مختلف آفرینش پرداخته است.
شرح مفصل و دقیق قصیده تائیه ابن فارض است. قصیده تائیه ابن فارض که به نظم السلوک نامبردار شده، یکی از شاهکارهای عرفانی اسلامی و بیانگر سیر عرفانی و سلوک منظم به سوی سرمنزل مقصود و مقام قرب الهی است. این شاهکار عرفانی تاکنون مورد توجه شارحان و مفسران بسیاری قرار گرفته که در این میان، شرح فرغانی از همه مهمتر است.
فرغانی، نویسندهای صاحب نظر در قلمرو عرفان از حیث دانش و آگاهی و تسلط بر علوم مختلف نظری از جمله علوم ادبی و تاریخ و فقه جامع الاطراف بوده است. فرغانی شاگرد صدر الدین قونوی بود و تقریرات درسهای استادش را مینگاشت. قونوی مکرر میفرمود که هر عارفى باید قصیده تائیه ابن فارض را حفظ کند.
دو کتاب منتهی المدارک و مشارق الدراری که از مهمترین کتب عرفان نظری در مکتب عرفانی ابن عربی محسوب میشوند، در حقیقت تقریرات درس قونوی به قلم فرغانی هستند.
فرغانی ابتدا شرح فارسی را در زمان حیات استادش نگاشته است، سپس بعد از وفات استادش نوشتن شرح عربی را آغاز کرده است. وی در مقدمه مشارق الدراری به تقریر بودن شرح فارسی صراحت دارد، ولی در شرح عربی یعنی منتهی المدارک حتی اشارهای کوتاه به این موضوع نکرده، ولی شرح عربی با تمام مراحل و سبک آن همانند شرح فارسی است.
آنچه در مقدمه عربى فرغانى مندرج است به حدى عالى است که محقق جامى در مقدمه شرح خود بر نقش الفصوص (نقد النصوص فی شرح نقش الفصوص) نوشته است که احدى مبانى تحقیقی عرفان را به آن زیبایى که فرغانى بیان کرده تقریر نکرده است.
شرح فارسى فرغانى بر اشعار تائیه بر روى هم بهتر و منظمتر از شرح عربى اوست و در مواردى نیز شرح عربى (منتهى المدارک) رجحان دارد، چه آن که اهتمام فرغانى به شرح فارسى بیشتر بوده است.
مقدمه مختصر اما عالمانه مصحح کتاب از جمله امتیازات این چاپ است که در آن به شرح زندگی و اندیشههای ابن فارض و قونوی و فرغانی پرداخته شده است.
مصحح کتاب که از دانش آموختگان حوزه علمیه قم و مکتب عرفانی علامه حسنزاده آملی است، به خوبی توانسته که از عهده تحقیق و تصحیح این شاهکار عرفان اسلامی برآید.
علاقه مندان جهت دسترسی و خرید کتاب منتهی المدارک (شرح تائیه ابن فارض) میتوانند به سایت فروشگاه اینترنتی انتشارات آیت اشراق به آدرس ayateeshraq.com مراجعه کنند.
### پایان خبر رسمی