، قم , (اخبار رسمی): جام توحید تحقیقی درباره توحید و خداشناسی با استناد به کتاب شریف نهجالبلاغه است. یکی ازاصول خداشناسی که باتاکید وتصریح کامل در نهجالبلاغه مطرح شده این است که با ادراک عقلی نمیتوان به کنه ذات حضرت حق پیبرد؛ خدایی که افکار ژرفاندیش، ذات اورا درک نمیکنند ودست غواصان دریای علوم به او نخواهد رسید.
تحقیقی درباره ابعاد کلامی، فلسفی و عرفانی توحید و خداشناسی با استناد به کتاب نهج البلاغه است.
در این نوشتار به بحث درباره خداشناسی از زوایای کلامی، فلسفی و عرفانی پرداخته شده و تفسیر حضرت علی (ع) از اصول توحید و راههای شناخت خداوند مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
نگارنده به فطری بودن توحید و همگانی بودن آن از منظر نهج البلاغه پرداخته و براهین فلسفی، کلامی و عرفانی حضرت علی (ع) را در اثبات صانع و توصیف اسماء، صفات و افعال الهی تشریح میکند.
بررسی مفهوم توحید ذاتی، بیان استدلالهای عقلی در اثبات خداوند، ارائه تصویری از خداوند در آئینه عرفان علوی در نهج البلاغه و مقایسه براهین عقلی امیرالمؤمنین (ع) و فلاسفهای مانند ابن سینا و ملاصدرا از مهمترین مندرجات این کتاب است.
نویسنده یکی از بخشهای مهم نهج البلاغه را مباحث مربوط به خداشناسی در آن دانسته و بیانات امام (ع) را در مورد علم خداوند، وحدت، عظمت، قدرت، تدبیر و اراده الهی را مبنای کلیه مباحث توحید در فلسفه، عرفان و کلام ارزیابی میکند.
از دیدگاه نویسنده، نظری اجمالی به آیات قرآن کریم و روایات ائمه اطهار (علیهم السّلام) بخصوص کتاب شریف نهج البلاغه این حقیقت را اثبات میکند که اندیشه فلسفی و عقلی چیزی نیست که از خارج از جهان اسلام به معارف دینی و شیعی تحمیل شده باشد، بلکه دستگاه فلسفی تشیع، رهآورد نگرش عقلی قرآن و روایات شیعی به جهان و خدا و انسان است.
معارف قرآن و اهلیبت (علیهم السّلام) در باب مبدأ و معاد و صفات خدا، دارای یک سیستم و ساختار کاملا فلسفی است. فلسفه اسلامی، یونانی نیست، بلکه ریشه در معارف قرآن و نهج البلاغه دارد.
بدون توجه به آنچه که در فلسفه اسلامی بخصوص در مکتب فلسفی حکمت متعالیه آمده، فهم و درک درست معارف عمیق نهج البلاغه و معارف اهلبیت (علیهم السّلام) ناممکن است.
نویسنده در نقد مکتب تفکیک مینویسد: «مکتب تفکیک جز یک فرضیه ذهنی برآمده از یک سلسله تصورات نادرست نیست. اگر منظور از تفکیک، تفکیک معارف قرآن و اهلبیت از براهین عقلی است، واقعا کسی که چنین تصوری دارد، باید گفت آنچه را که درست نفهمیده است معارف قرآن و اهل بیت است.»
یکی از اصول خداشناسی که با تاکید و تصریح کامل در نهج البلاغه مطرح شده این است که با ادراک عقلی نمیتوان به کنه ذات حضرت حق پیبرد؛ خدایی که افکار ژرف اندیش، ذات او را درک نمیکنند و دست غواصّان دریای علوم به او نخواهد رسید.
نقد و بررسی دیدگاههای مختلف متکلمان، عارفان و فلاسفه مسلمان (فخر رازی، خواجه نصیرالدّین طوسی، ابنعربی، فارابی، غزالی، علامه طباطبایی و …) درباره مبحث توحید از مهمترین امتیازات این کتاب است.
علاقه مندان جهت دسترسی و خرید کتاب جام توحید (پژوهشی در ابعاد کلامی، فلسفی و عرفانی توحید در نهج البلاغه) میتوانند به سایت فروشگاه اینترنتی انتشارات آیت اشراق به آدرس ayateeshraq.com مراجعه کنند.
### پایان خبر رسمی