، تهران , (اخبار رسمی): گاهی اوقات نیاز به تغییر مسیرهایی است که زاویه آنها با زاویه استاندارد در اتصالات فولادی مطابقت ندارد، بنابراین با استفاده از روشها این تغییر را با خمکاری لوله فولادی انجام میدهیم که از نظر فنی BEND نامیده میشود.
در پروژه های گازرسانی، گاهی لازم است جهت لوله های فولادی را جهت عبور از زمین تغییر جهت دهیم، که این کار را معمولاً با استفاده از اتصالات فولادی (زانوها با درجه های مختلف) انجام می دهیم. اما گاهی اوقات نیاز به تغییر مسیرهایی است که زاویه آنها با زاویه استاندارد در اتصالات فولادی مطابقت ندارد، بنابراین با استفاده از روش ها این تغییر را با خمکاری لوله فولادی انجام می دهیم که از نظر فنی BEND نامیده می شود.
ظرفیت خم لوله
ظرفیت خم لوله متغیر است و به میزان کربن آنها بستگی دارد. با افزایش میزان کربن، توانایی خمکاری کاهش می یابد. در حقیقت، این دو رابطه عکس دارند. لوله هایی با کربن تا 1.2 می توانند در حالت سرد خم شوند و اگر کربن بیشتر از مقدار ذکر شده باشد، خمکاری را می توان به صورت گرم انجام داد. شکنندگی با افزایش درصد کربن افزایش می یابد.
روش های خمکاری لوله های فولادی
امروزه روشهای خمکاری لوله بسیار متنوع است که بعضی از آنها با استفاده از گرما و برخی دیگر بدون وجود گرما انجام می شود. انتخاب یک روش مناسب تابعی از مشخصات مواد، اندازه لوله فولادی، شعاع خمکاری، شرایط اقتصادی و در دسترس بودن ابزار و تجهیزات است.
به طور کلی، در هر نوع خمکاری لوله های فولادی، از نظر نوع خمش، حداکثر زاویه خمشی که می توانند ایجاد کنند، هزینه های تولید و کیفیت خمش با محدودیت هایی روبرو خواهیم شد. اما لازم است که مواردی که می خواهیم روی آنها خمکار انجام شود، ترجیحاً شکل پذیری خوبی داشته و کمترین میزان کرنش را داشته باشند.
روش های مختلف خمکاری لوله های فلزی
- خمکاری گرم
- خمکاری القایی
- روش خمکاری سرد
خمکاری گرم
خم کاری گرم به طور عمده در دو مورد لازم است:
- شعاع خمش نسبت به قطر لوله کوچک است (R / D <1.5).
- مقاومت و مقاومت مکانیکی بالای لوله
قطر زیاد لوله یا ضخامت زیاد لوله (لحظه مقطع بالای اینرسی) یا مقاومت بالای لوله (تنش عملکرد بالا در بالای لوله) باعث می شود که برای خمکاری لوله نیروی فوق العاده ای به لوله وارد کنیم عمل. روی قسمتها و اجزای دستگاه خم می شود.
گرما مقاومت لوله یا پروفیل را کاهش می دهد و در نتیجه از یک طرف اندازه دستگاه کاهش می یابد و از طرف دیگر دستگاه قادر است با انرژی کمتری مقاطع مختلف را خم کند.
روشهای گرمایش لوله
عمدتا دو روش استفاده از سوخت های فسیلی یا برق برای گرم کردن لوله ها و پروفیل ها وجود دارد.
مهم ترین روش های گرمایش عبارتند از:
- گرمایش با استفاده از سوخت های فسیلی (گاز طبیعی، بوتان، پروپان، استیلن، بنزین)
- گرمایش هدایت الکتریکی.
- گرمایش با القای مغناطیسی
خمکاری گرم لوله های فولادی یکی از قدیمی ترین روش ها در خمکاری لوله ها است. به دلیل تغییر ساختار کریستالوگرافی بخشی از لوله گرمای موضعی را دریافت می کند، استفاده از خمکاری گرم لوله ها محدود می شود زیرا لوله در آن نقطه آسیب پذیر می شود، بنابراین در صورت امکان، خمکاری سرد ترجیح دارد. اما در بسیاری از موارد، حداکثر زاویه خمش لوله در روش سرد کمتر از زاویه خمش مورد نیاز است، بنابراین ما باید از خمش گرم استفاده کنیم. توجه داشته باشید که پس از فرآیند خمکاری گرم، انجام عملیات حرارتی بر روی لوله ضروری است. از این روش میتوانیم برای خم کردن لوله های صنعتی مانند لوله داربستی استفاده کنیم.
مشخصات روش خمکاری گرم لوله های فولادی
- خمکاری گرم برای طیف وسیعی از ضخامت و شعاع در لوله ها امکان پذیر است.
- در هنگام خمکاری گرم، با نقایص زیادی مانند مقطع بیضی شکل، چین و چروک روبرو می شویم
- به دلیل پر شدن لوله از ماسه داغ، نیاز به تمیز کردن پس از خمکاری لوله اجتناب ناپذیر است.
- به دلیل مصرف زیاد انرژی، روند کار گران و بسیار کند است
- ضعف کاهش ضخامت دیواره خارجی لوله با گرم کردن سطح داخلی خم بهتر از روشهای دیگر کنترل می شود.
خمکاری القایی
خمکاری القایی یک فرآیند خمش فلزی پیشرفته است و برای طیف وسیعی از کاربردها مناسب است و می تواند محدودیت های احتمالی نقص در روش های خمش سرد و گرم را کاملاً پوشش دهد.
این روش توسط جریان الکتریکی و ایجاد یک میدان انجام می شود. به طوری که یک لوله از سیم پیچ القایی عبور می کند. در واقع در این روش لوله بر روی دستگاهی با بازوی متحرک تا شعاع مورد نیاز پروژه قرار می گیرد. سپس لوله فولادی از طریق سیستم هیدرولیک هدایت می شود. این فرآیند با استفاده از انرژی حرارتی از یک سیم پیچ القایی با کنترل دقیق کنترل و ارزیابی می شود. لوله با استفاده از گرمای حدود 1000 درجه سانتیگراد متمرکز در منطقه خمش و در نهایت خنک شدن با اسپری آب سرد یا قرار گرفتن در معرض هوا، ایجاد می شود. این روش برای خمکاری لوله های مارپیچ و جوشکاری مستقیم استفاده می شود.
اهمیت استفاده از این روش این است که ترکیبی از سرعت، گرما و خنک سازی امکان تولید خم های لوله را با شعاع تیزتر، بدون تغییر شکل مقطع فراهم می کند. در طراحی ماشین آلات محدودیتی در طول لوله وجود ندارد و این کار را می توان در هر طولی انجام داد
از مزایای این روش می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- این روش به سنبه داخلی نیاز ندارد. همچنین این نوع خمکاری لوله برخلاف روش قبلی با آلودگی خاصی همراه نیست
- در لوله هایی با شعاع خم بزرگ و ضخیم استفاده می شود.
- نیاز کمتری به آزمایش غیر مخرب،
- کنترل بیشتر بر هزینه های پروژه.
- قیمت پایین و کارایی بالا از ویژگی های اصلی این نوع خمکاری است.
- سیم پیچهای القایی در هنگام خمکاری با لوله تماس مستقیم ندارند.
- از این روش برای تولید زانوهایی با همان ضخامت دیواره استفاده کنید.
- کیفیت سطح خمش بهتر از روش خمکاری گرم و همان خمکاری سرد است.
- از نظر چین و چروک و سطح مقطع بیضی شکل، نسبت به دو روش خمش دیگر برتری دارد.
روش خمکاری سه غلتکی
امروزه برای خمکاری لوله های ضخیم، بیشتر از روش خمش سه غلتکی استفاده می شود. این نوع خمش به طور گسترده ای در خم های با شعاع بالا و در زاویه های خمش کوچک در انتقال نفت و گاز استفاده می شود.
خصوصیات خمش سرد لوله های فولادی
- اجرای بسیار سریع و ارزان.
- کنترل خوبی بر روی نقص مانند سطح مقطع لوله بیضی شکل و چین و چروک.
- نیازی به مقیاس دهی مداوم و تجهیزات تمیز کردن و گرمایش ویژه نیست.
- این روش برای شعاع استاندارد خاصی از لوله ها و محدوده ضخامت محدود خم می شود، بنابراین این خمکاری خیلی انعطاف پذیر نیست.
- خمکاری سرد نسبت به خمش گرم دارای پسماند بیشتری خواهد بود.
- نقص هندسی در خمکاری سرد لوله های ضخیم
- با توجه به هزینه های زیاد ناشی از وقوع نقصی که ممکن است در هنگام خمکاری لوله ها رخ دهد، شناسایی و جلوگیری از بروز چنین نقصی در هنگام خمکاری لوله ضروری به نظر می رسد.
علاقه مندان برای دریافت قیمت انواع لوله های فولادی مانند قیمت لوله مانیسمان میتوانند با کارشناسان فولاد فیدار تماس بگیرند.
### پایان خبر رسمی