اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
کد: 13950920198375700

سیاست‌های کلی محیط زیست وحرکت یکپارچه دولت‌ها

کد: 13950920198375700

https://goo.gl/LW5nu2

، تهران , (اخبار رسمی): اولویت‌های دولت ها متفاوت است؛ اولویت یک دولت محیط زیست است و دولت دیگری چنین نیست که امیدوار هستیم با ابلاغ سیاست های کلی محیط زیست این مسئله نیز حل شود و همه دولت ها در یک راستا حرکت کنند.

سیاست‌های کلی محیط زیست وحرکت یکپارچه دولت‌ها

به گزارش اخبار رسمی به نقل از روابط عمومی سازمان حفاظت محیط زیست، مجابی،معاون توسعه مدیریت و حقوقی وامور مجلس سازمان حفاظت از محیط زیست بااعلام این خبر گفت: این حوزه به یک برنامه جامع و هم سویی که در دوره های مختلف اجرا شود نیاز دارد. مسئله محیط زیست موضوعی نیست که فقط ما به آن مبتلا باشیم؛ بسیاری از کشورهای جهان و کلا تمام این سیاره با آن مواجه هستند.

وی تصریح کرد: در زمینه مبارزه با آلودگی هوا و مشکلات محیط زیست باید سیاست منسجم داشته باشیم. احساس می‌کنم در دولت های مختلف ورود به این مسئله حالت های مختلفی را داشته است. ابلاغ سیاست های کلی محیط زیست توسط مقام معظم رهبری یک وفاق را ایجاد کرده است که نه در یک دولت بلکه در دولت های مختلف بتوان به آن پرداخت.

معاون توسعه مدیریت و حقوقی وامور مجلس سازمان حفاظت از محیط زیست با بیان اینکه بسیاری از مسائل محیط زیست به امور سیاسی نیز مربوط است، اظهار داشت: به عنوان مثال وقتی کشورمان دچار تحریم های ناعادلانه است، اصلاح پالایشگاه ها و کارخانه ها با مشکلات زیادی مواجه می شود.

وی بیان کرد: اولویت‌های دولت‌ها متفاوت است؛ اولویت یک دولت محیط زیست است و دولت دیگری چنین نیست که امیدوار هستیم با ابلاغ سیاست های کلی محیط زیست این مسئله نیز حل شود و همه دولت ها در یک راستا حرکت کنند.

مجابی درباره تاثیرگذاری قانون ابراز کرد: قانون جلوگیری از آلودگی هوا مربوط به سال 74 است در حالی که امروز مشکلات متفاوتی از جمله مسئله ریزگردها و گرد و غبارها را داریم.

### پایان خبر رسمی

اخبار رسمی هویت منتشر کننده را تایید می‌کند ولی مسئولیت صحت مطلب منتشر شده بر عهده ناشر است.

پروفایل ناشر گزارش تخلف
درباره منتشر کننده:

سازمان حفاظت محیط زیست

تخریب محیط زیست و بهره برداری بیش از حد منابع در کشور ما نیز همانند بسیاری از کشورهای جهان در طی قرن گذشته، چشمگیر بوده و تسریع در این روند در سال 1335 منجر به تشکیل دستگاهی مستقل به نام کانون شکار ایران، با هدف حفظ نسل شکار و نظارت بر اجرای مقررات مربوط به آن شد. در سال 1346 در پی تصویب قانون شکار و صید، سازمان شکاربانی و نظارت بر صید جایگزین کانون فوق شد. بر اساس قانون اخیر، سازمان شکاربانی و نظارت بر صید، مرکب از وزیران کشاورزی، دارایی، ‌جنگ و شش نفر از اشخاص با صلاحیت بود. بر اساس ماده 6 قانون فوق، وظایف سازمان شکاربانی و نظارت بر صید از محدوده نظارت و اجرای مقررات ناظر بر شکار فراتر رفته و امور تحقیقاتی و مطالعاتی مربوط به حیات‌وحش کشور، تکثیر و پرورش حیوانات وحشی و حفاظت از زیستگاه آنها و تعیین مناطقی به عنوان پارک وحش و موزه‌های جانورشناسی را نیز در بر گرفت. در سال 1350 نام سازمان شکاربانی و نظارت بر صید به “سازمان حفاظت محیط زیست و نام شورای‌عالی شکاربانی و نظارت بر صید به “شورای‌عالی حفاظت محیط زیستف تبدیل شد و امور زیست‌محیطی از جمله پیشگیری از اقدامهای زیانبار برای تعادل و تناسب محیط زیست نیز به اختیارات قبلی آن افزوده شد. در سال 1353 پس از برپایی کنفرانس جهانی محیط زیست در استکهلم و با تصویب قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست در 21 ماده، این سازمان از اختیارات قانونی تازه‌ای برخوردار شد و از نظر تشکیلاتی نیز تا اندازه‌ای از ابعاد و کیفیت سازگار با ضرورتهای برنامه‌های رشد و توسعه برخوردار شد.

اطلاعات تماس
[نمایش اطلاعات]
منتشر شده در سرویس:

محیط زیست