، اصفهان , (اخبار رسمی): تأثیرات ناشی از بازیهای رایانهای بسیار زیاد است. اسرا اولین نظام رده بندی سنی رسانهای در ایران است. این نظام بازی ها را در 5 رده سنی و 7 رده محتوایی رده بندی کرده است.
نظام ارزیابی و ردهبندی سنی بازیهای رایانهای ESraسازمان نظارتی ایرانی است که به رده بندی سن و امتیاز دادن به محتواهای آسیب رسان در بازی های رایانه ای می پردازد.
بازیهای رایانهای میتوانند تأثیرات ویژهای را بر مخاطبین خود داشته باشند. برای نمونه در یک بازی خشن، بازیکن ممکن است روزها و ماههای متمادی نقش خاصی را در بازی به عهده گرفته و با همزادپنداری، نقش خود را در داستان بازی ببیند و با فهم کامل آن، کاملاً تحت تأثیر آن قرار گیرد. بدینترتیب، تأثیرات ناشی از بازیهای رایانهای میتوانند چندین برابر یک فیلم در کاربر ایجاد واکنش نماید.
سعی کنید قبل از بازی کردن یک بازی توسط فرزندتان، خلاصه ای از داستان یا نقد آن را بخوانید و با دیگر والدین و فرزندان بزرگتر درباره بازی صحبت کنید. اگر چه بهترین حالت این است که خودتان، پیش از فرزندتان آن بازی را بازی کنید.
اگر کودک شما به بازی های رایانه ای علاقه دارد حتما این سوال در ذهن شما شکل گرفته است که چه بازی هایی مناسب سن او می باشد؟
نظام ارزیابی و ردهبندی سنی بازیهای رایانهای ESraسازمان نظارتی ایرانی است که به رده بندی سن و امتیاز دادن به محتواهای آسیب رسان در بازی های رایانه ای می پردازد.
همیشه برای انتخاب یا خرید بازی، به آرم رده سنی ESRA که بر روی جلد بازیها درج شده است، توجه کنید.
عواملی که باعث شکلگیری نظام ردهبندی سنی بازیها شد:
عدم وجود الگوی مناسب در استفاده از بازیهای رایانه ای
تأثیرات سوء جسمانی و روانی بازیهای رایانهای
استفاده نظام سرمایهداری از بازیها در جهت تأثیرگذاری فرهنگی اجتماعی
نگرانی والدین و عدم اطلاع آنها از محتواهای نامناسب این رسانه جدید تعاملی
رده بندی های سنی نظام اسرا از این قرار است:
مناسب افراد 3 سال و بالاتر
مناسب افراد 7 سال و بالاتر
مناسب افراد 12 سال و بالاتر
مناسب افراد 15 سال و بالاتر
مناسب افراد 18 سال و بالاتر
فعالیت دیگری که توسط نظام ESRA جهت افزایش آگاهی خانوادهها در حوزه بازیهای ویدئویی انجام میگیرد، مشخص کردن شدت تأثیرگذاری محتواهای آسیب رسان بازیها بر روی مخاطبان خود از طریق امتیاز دهی به هر یک از محتواهاست، که بوسیله درج تصویرنگارهای محتوایی بر روی بستهبندی بازیها به اطلاع خانوادهها میرسد و آنها میتوانند در هنگام خرید بازی با دقت به این تصویرنگارها از شدت تأثیرگذاری هر یک از محتواهای آسیب رسان آن بازی مطلع شوند.
در مجموع اسرا به 7 رده محتوایی در بازی های رایانه ای توجه دارد و بازی ها را با در این محتواها رده بندی می کند:
خشونت، استفاده از تنباکو و مواد مخدر، محرکهای جنسی، ترس، نقض ارزشهای دینی: نقض ارزشهای دینی منطبق با اصول اسلامی در نظر گرفته خواهد شد. چهار مؤلفه مهم آن عبارت است از:
1. نقض اصول اساسی یا باورهای دینی (چگونگی نمایش بهشت و جهنم)
2. توهین به اماکن مقدس ( توهین به مسجد، کلیسا)
3. نقض هنجارهای اجتماعی
4. ناامیدی
در مجموع می توان گفت که یکی از مهم ترین دلایل گرایش افراد به بازی های یارانه ای این است که فرد در برخورد با این دنیای جدید، می تواند مفاهیمی چون شجاعت، ترس، لذت، قدرت و امثال آن ها را در زمانی کوتاه تجربه نماید. بنابراین روز به روز به تعداد افراد مخاطب بازی های رایانه ای افزوده می شود و این در حالی است که تنوع سنی علاقمندان به بازی های رایانه ای نیز گسترش می یابد . نظام های رده بندی سنی بازی های رایانه ای که در کشورهای مختلف تدوین گشته اند تابع قوانین و ارزش های فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی هر کشور بوده است. اسرا اولین نظام رده بندی سنی رسانهای در ایران است که بازی ها را در رده های سنی و محتوایی رده بندی کرده است.
مریم امینی
### پایان خبر رسمی